Hyppää sisältöön

Venäjällä esiteltiin uusi hävittäjäkone

Venäjä on esitellyt ensimmäisen merkittävän sotilaslentokoneuutuutensa sitten Neuvostoliiton romahduksen. Lentokonevalmistaja Suhoin kehittämä hävittäjäkone teki perjantaina ensilentonsa Venäjän kaukoidässä.

Uudessa lentokoneessa käytetään häiveteknologiaa, jonka avulla kone on tutkassa erittäin vaikeasti havaittava. Suhoin tiedottajan mukaan kaikki sujui suunnitelmien mukaan 47 minuuttia kestäneellä lennolla.

Uutta konetta on Venäjällä luonnehdittu Yhdysvalloissa kehitetyn F-22-hävittäjän kilpailijaksi. F-22 on ollut Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä vuoden 2006 alusta. Suhoin uuden hävittäjän toimitusten Venäjän ilmavoimille odotetaan alkavan aikaisintaan vuonna 2015.

Venäläisen Nezavisimaya Gazetan mukaan nyt nähty lentokone on vasta prototyyppi. Suhoi ei vielä ole esitellyt koneeseen sopivaa kehittynyttä moottoria vaan siinä käytetään vanhaa moottoria. Koneeseen suunnitellusta aseistuksesta ei tässä vaiheessa myöskään ole tietoa.

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin mielestä uuden koneen lento on merkittävä tapahtuma. Pääministeri Putin lisäsi, että koneen kehittelyssä riittää vielä tekemistä muun muassa juuri moottorin osalta.

Intia on osallistunut Venäjän hävittäjäprojektiin ja Intialla on tarkoitus kehittää koneesta kaksipaikkainen versio. Intia on ollut tärkeä venäläisten sotilaslentokoneiden ostaja. Sukhoin edustajat uskovat, että koneelle löytyy ostajia myös muualta.

.
.