1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ongelmakoiria ei ole, sanoo mestarikouluttaja

Koirien käytösongelmat työllistävät kouluttajia. Vika on isännissä ja emännissä, eikä koirassa, sanoo lahtelainen ammattikouluttaja Timo Tiihonen. Hänen mukaansa tyypilliset koiraongelmat kuten hihnassa vetäminen ja omistajan pomottaminen juontuvat usein siitä, että koiraa on yritetty liiaksi inhimillistää.

Timo Tiihosen perheessä on ollut koiria aina. Nykyään laumaan kuuluvat jyhkeän kokoiset mustaterrieri Rene ja landseer Sisu. Kuva: YLE / Hanna Poikolainen

Lemmikkikoirien määrä kasvaa Suomessa jatkuvasti, ja samalla lisääntyvät niiden käytösongelmat.

Tiihosen perheen kotona pöydän alla makoilee kaikessa rauhassa kaksi suurikokoista koiraa, landseer Sisu ja mustaterrieri Rene. Näiden karvaturrien käytös on hienoa. Näin ei kuitenkaan ole kaikilla.

Yhä useampi koiranomistaja tuskailee lemmikkinsä käytösongelmia. Koira vetää, merkkailee sisälle, rähisee pihalla ja pahimmillaan jopa puree omistajaansa päästäkseen lauman johtajaksi.

- Yleensä ongelma on siinä, että koiria inhimillistetään liikaa. Niiden ei anneta olla laumaeläimiä vaan niitä pidetään perheenjäseninä. Ne eivät kuitenkaan pidä meitä ihmisinä vaan eläiminä, selvittää kymmenisen vuotta koiria kouluttanut Tiihonen.

Koiria piikkiuhan partaalla

Koirien käytösongelmat voivat ajaa perheen ahtaalle. Kouluttaja Timo Tiihosen opissa on käynyt sellaisiakin koiria, joiden huonoon käytökseen perheet ovat lopen uupuneita.

- On tullut vastaan koiria, jotka ovat piikkiuhan alla. Yleensä kuitenkin suosittelen, että koulutusta kokeillaan.

Tiihonen pitää koulutukseen tuleville koirakoille aina aluksi tilannearvion. Hän arvioi koiran rakenteen, kovuuden ja suhteen omistajiin. Parasta on, jos koira tulee tapaamiseen perheen vanhempien kanssa, jotta nähdään, missä kohtaa lauman hierarkiassa koira on.

Omistajan ehdoilla

Timo Tiihonen kouluttaa koiria omalla tavallaan, laumakäyttäytymiseen perustuen. Tiihosen mukaan valtaosa koulutukseen hakeutuvista koirakoista on sellaisia, joissa koira kuvittelee olevansa perheen pää. Ongelmiin johtaa usein liika helliminen, huomioiminen ja koiran ehdoilla eläminen.

- Tyypillinen esimerkki on, että koira otetaan sohvalle loikoilemaan. Onhan se varmasti kivaa, kun koira nukkuu vatsan päällä, mutta silloin se kuitenkin tasavertaistaa itsensä omistajan kanssa. Siitä ongelmia alkaa tulla.

Useimmiten koiraongelmat eivät olekaan lähtöisin koirista vaan niiden omistajista. Timo Tiihosen mukaan ei ole olemassa ongelmakoiria.

- Ei. Kyllä se on ongelmaisäntä tai -emäntä.