1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Riihimäellä tehdään retki 1900-luvun taiteeseen

Kaksi kuukautta suljettuna ollut Riihimäen Taidemuseo avaa ovensa ensi tiistaina. 15-vuotisjuhlavuoden kunniaksi museo tuo pitkästä aikaa näyttävästi esille Tatjana ja Pentti Wähäjärven lahjoituskokoelman töitä.

kulttuuri
Näyttelyn ripustusta Riihimäellä
Riihimäen taidemuseon kokoelmaan kuuluu arvokkaita Helene Schjerfbeckin teoksia kaikkiaan 35 kappaletta. Tatjana ja Pentti Wähäjärven kokoelmaa ehdotetaan palautettavaksi takaisin suvulle.YLE / Sari Törmikoski

RiihimäkiAjan muodot -näyttely tekee matkan 1900-luvun taiteeseen. Helene Schjerfbeck, Tyko Sallinen, Jalmari Ruokokoski, Ellen Thesleff ja Elga Seseman muun muassa ovat näyttelyn nimiä.

Näyttelyn runkona on Tatjana ja Pentti Wähäjärven lahjoituskokoelman, jonka ansiosta Riihimäen Taidemuseo perustettiin 15 vuotta sitten.

Pentti Wähäjärvi toimi Helsingissä taide- ja antiikkikauppiaana ja keräsi uransa aikana mittavan kokoeman maalauksia, piirustuksia, akvarelleja, grafiikkaa, veistoksia ja erilaista esineistöä. Riihimäelle osoitettu lahjoitus käsittää yli 2 000 teosta.

Näyttelyssä on töitä myös Mirika ja Seppo Hilpon taidekokoelmasta.

Teoksia usein lainaksi

Museonjohtaja Timo Simanainen on syystä ylpeä taidemuseon kokoelmista.

- Havaitsin konkreettisesti kuukausi takaperin meidän kokoelmamme hienouden. En sano museota, missä vierailin, mutta sanon, että siellä oli muistaakseni 6 - 7 suomalaisen taidesäätiön teoksia - hieno näyttely - mutta mikä hienointa, saatoin 80-prosenttisesti laittaa omista kokoelmista paremman työn siihen rinnalle.

Riihimäen Taidemuseon teoksia pyydetään usein lainaksi, esimerkiksi parhaillaan Hyvinkään taidemuseon näyttelyssä on teoksia Riihimäeltä.

1900-luvun taidetta pitkällä aikajänteellä

Ajan muodot -näyttelyn aikajänne on pitkä, mutta se tuo esille taiteen muuttuvan luonteen. Ajan kuluessa taide on vaihtanut niin värejään kuin muotojaan.

- Kokonaisuutena näyttely on löyhän kronologinen eli tänne voi tulla kertaamaan taidehistoriaa. Mutta tarkoituksenani on ollut myös luoda kuhunkin tilaan, huoneeseen sellainen miellyttävä, esteettinen tunnelma ja ympäristö eli voi katsoa jotain yhtä ainutta teosta ja antaa sen vaikuttaa voimakkaasti tai sitten katsoa teoskokonaisuuksia, kertoo vs.amanuenssi Soile Haapala.

Ajan muodot avautuu 2. helmikuuta.

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko

Lue seuraavaksi