Iiro Rantala Sysmän Suvisoiton juhlavieras

Sysmän Suvisoitto viettää 25-vuotisjuhlavuottaan ensi kesänä. Juhlakesän säveltäjävieras on Iiro Rantala.

kulttuuri

Sysmän Suvisoitto pohjustaa tulevan kesän festivaalia kolmessa keväisessä ilmaiskonsertissa Päijänteen rantamaisemissa.

Sysmän Suvisoitossa on vuodesta 2006 lähtien kuultu kantaesitys jokaisena kesänä. Tilausteoksia ovat säveltäneet Severi Pyysalo, Carita Holmström, Jaakko Kuusista ja Toni Edelman.

- Juhlavuoden säveltäjänimi on Iiro Rantala, joka on laajentanut sävelkieltään yhä klassisempaan suuntaan säveltämällä trion klarinetille, viululle ja pianolle, kertoo Sysmän Suvisoiton taiteellinen johtaja, viulisti Minna Pensola. Hänen lisäkseen Rantalan sävellyksen kantaesityksessä ovat mukana säveltäjä itse ja englantilainen klarinetisti Matthew Hunt.

Pensolan mukaan heinäkuisessa festivaalissa on mukana kaksi entistä taiteellista johtajaa: Petteri Salomaa, joka laulaa viikon aikana muun muassa Schumannia sekä Mahleria ja Ari Rasilainen, joka esittää Sysmän oman suurmiehen Olavi Virran laulamia lauluja.

Sysmän Suvisoitossa on ensi kesänä entiseen tapaan kamarimusiikkikonsertteja sekä jazzia ja jotain keveämpääkin. Varsinainen 25-vuotisjuhlakonsertti pidetään Luhangan kirkossa, jossa esiintyy muun muassa Sysmän Suvisinfonikot Jan Söderblomin johdolla.

Lähteet: YLE Lahti