Eduskunnan Sitra tekee terveydestä bisnestä

Eduskunnan perustama Suomen itsenäisyyden juhlarahasto (Sitra) tekee rahaa suomalaisella terveydenhuollolla. Sitran toimintamallit johtavat terveydenhuollon yksityistämiseen ja ulkomaiseen omistukseen, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

Kyseenalaista eduskunnan valvonnassa olevan Sitran toiminnasta tekevät sen erilaiset osakekaupat. Keskustelua herättää myös terveydenhuollon palvelujen ulkoistaminen voittoa tavoitteleville yrityksille.

Keskisuomalaisen mukaan uusin esimerkki rahastuksesta on meneillään Jämsässä, jossa Sitran aloitteesta perustettu Terveysrahasto Oy on sijoittanut Jokilaakson Terveys Oy:n osakkeisiin noin 20 000 euroa. Jokilaakson Terveys Oy hoitaa huomattavan osan Jämsän kaupungin terveyspalveluista.

Yksityinen tamperelainen terveydenhuoltopalveluita myyvä Pihjalalinna Oy on sopinut ostavansa Terveysrahaston 13 prosentin osuuden Jokilaakson Terveys Oy:stä. Kaupalla Terveysrahasto tekisi huiman voiton 800 000 euron hintapyynnöllä. Sen osakepotin arvo siis nelinkertaistuisi. Kaupan myötä Pihlajalinna tulisi Jokilaakson Terveyden pääomistajaksi, kun aiemmin se on ollut Jämsän kaupunki.

Sitran säätiön sääntöjen mukaan sen tavoitteena on rahoittaa sellaista toimintaa joka tukee Suomen taloudellista kasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä. Kääntöpuolena tässä on terveydenhuollon muuttuminen bisnekseksi, joka voiton tavoittelun myötä luisuu yksityiseen ja ulkomaiseen omistukseen.

Lehden mukaan Sitralla on yhteyksiä myös vaalirahoitukseen Sitraan liikesuhteissa olevan pörssiyhtiö CapManin suuromistajan kautta. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi sai vuoden 2007 eduskuntavaaleissa CapManin omistajiin kuuluvalta sijoitusyhtiö Winsome Oy:ltä 11 000 euroa.