Davos: Taantuma siirsi talousvaltaa itään

Globaali taantuma on kiihdyttänyt talousvallan siirtymistä lännestä itään, arvioivat maailman talousfoorumi Davosin panelistit perjantaina. Heidän mukaansa Aasia on talouden avainalue.

talous

Talousfoorumi Davosin panelistit olivat hyvin yksimielisiä siitä, että talouden maailmankartta on muuttunut kriisin seurauksena. Taantuma vauhditti entisestään kehityskulkua, jossa länsi menettää talousvaltaa idälle.

- Japanin kauppavolyymi Kiinan kanssa on saavuttanut 48,5 prosenttia. Se on todellisuutta ja tulevaisuutta. Ja kun laskemme mukaan Intian, tämä on meille tulevaisuuden pääasiallinen pelikenttä, arvioi dekaani Hirotaka Takeuchi Hitotsubashin yliopistosta.

Tulevaisuuden talousmahdeiksi panelistit nimesivät Kiinan lisäksi maita, joilla on taloudellisia resursseja, kuten Qatarilla, tai luonnonvaroja esimerkiksi Etelä-Afrikan tapaan. Talousvallan uusjaossa länsi on jäämässä häviäjäksi.

Länsimaat ovat huolissaan omien asemiensa lisäksi maailman poliittisesta tasapainosta. Kiinasta voi tulla uuden ajan mallimaa, jossa taloudellinen kehitys ei kaipaa tuekseen ihmisoikeuksia ja poliittisia vapauksia.

Lähteet: AFP