Kalliomäki: SDP:llä on yhä uskottavuusongelma

SDP:n kansanedustajan Antti Kalliomäen mukaan SDP:tä vaivaa edelleen uskottavuusongelma. TV1:n Ykkösaamussa vieraillut Kalliomäki arvioi, että uskottavuuden puute on syönyt oppositiopuolueen kannatusta.

talous
Kansanedustaja Antti Kalliomäki YLE Uutisten TV-studiossa.
YLE

Kalliomäen mukaan SDP:n puheenjohtajalla Jutta Urpilaisella on joka tapauksessa vahva kannatus puolueessaan. Kalliomäki arvioi, että Urpilaista on mollattu välillä kohtuuttomasti.

- Politiikassa uskottavuus ratkaisee. Uskottavuutta ei tuosta vain myötäsyntyisesti saada. Se vaatii työtä ja hiukan aikaa. Minusta hän on nyt siinä vaiheessa, jossa hän on luonut uskottavuuden itselleen omissa joukoissaan ja se on iso juttu, Kalliomäki sanoi.

Kalliomäki uskoo, että SDP ryhmittyy jatkossakin Urpilaisen tueksi. Silti hän myönsi harmitelleensa, että Eero Heinäluoma luopui puheenjohtajuudesta kesken urakan.

Hyvinvointivaltion mureneminen

Tammikuun kihlauksesta alkanut sopimusyhteiskunta on Kalliomäen mielestä murtumassa. Tupoista ja kolmikannasta on luovuttu; jäljellä on vain kaksikanta, jossa hallitus ja työnantajat tekevät yhteistyötä. SDP oli hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettaessa ankkuripuolue. Nykyisessä poliittisessa asetelmassa Kalliomäki on havainnut henkeä, että SDP on tehnyt tehtävänsä ja saa mennä.

- SDP:n näkökulmasta tärkeintä on se, miten yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus toteutuu, sanoi Kalliomäki. Hänen mielestään merkittäviä uudistuksia ei voi tehdä samassa hallituksessa keskustan tai kokoomuksen kanssa. Oppositiosta päästäkseen puolueen on saavutettava merkittävä vaalivoitto.

Työhyvinvointia parannettava

Keskustelussa eläkeiän nostosta on Kalliomäen mielestä pihvi unohtunut. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että työuria on pidennettävä. Keskeisintä on kuitenkin työhyvinvointi: sisällöt, mielekkyys ja työssä viihtyminen.

- Henkinen hyvinvointi työelämässä ei ole toteutunut. Ja liian harva lapsi lähtee iloisella mielellä kouluun, Kalliomäki muistutti.

Edellinen eläkeuudistus tehtiin vuonna 2005. Seuraavassa pitäisi ajatella 20 - 30 vuoden päähän ja keskittyä työelämän laadulliseen kehittämiseen.

Seuraavalle hallitukselle vaikeuksia

Hallituksen talouspolitiikkaa Antti Kalliomäki arvosteli kirpeästi. Hallitus on hänen mielestään hallitusohjelmansa vanki. Ohjelma tehtiin vahvassa nousukaudessa. Rohkeus ei riittänyt ohjelmasta irtautumiseen, kun talouskriisi iski. Kun hallitus ei avannut ohjelmaansa, ajauduttiin siihen, että elvytys painottui veroelvytykseen. Verohelpotukset olisi pitänyt arvioida uudestaan.

Seuraavalle eduskunnalle ja hallitukselle Kalliomäki ennustaa ankeita aikoja. Kriisi ei ole ohi ja uusia on nykyjärjestelmässä odotettavissa. 1990-luvun lamasta selviydyttiin helpommalla, koska Suomi oli saareke, joka sai vetoapua maailmantaloudesta, it-buumista ja devalvaatiosta.

Neuvoksi seuraaville päättäjille Kalliomäki tarjosi veropolitiikan uudistamista. Veropohjaa on hänen mielestään laajennettava, joka kohta on katsottava uudelleen. Osinkojen ja muun pääoman verotustasoa sopii tarkistaa. Progressiota on syytä vahvistaa myös kuntaverotuksessa.

- Onneksi hallituskin on alkanut ymmärtää, että tie tasaveron suuntaan on kuljettu loppuun, sanoi Kalliomäki.

Lähteet: YLE Uutiset