1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tupakointi tekee miehestä miehen ja naisesta paheellisen

Tupakoinnin kulttuurinen merkitys on muuttunut rajusti sadassa vuodessa. 1900-luvun vaihteessa kirjoitetuissa kirjoissa tupakka oli statussymboli ja miehisyyden merkki. Nykypäivän amerikkalaiset tv-sarjat tuovat katsojille jo lähes täysin tupakoimattoman maailman.

Kotimaan uutiset
Kasvokuva miehestä metsätöissä talvella. Tupakka suussa.
Yle

Tupakan merkityksiä on tutkittu paljon. Itse asiassa se on uskonnon jälkeen yksi suosituimmista aiheista tutkimuksessa. Imatralla semiotiikan talvipäivillä vieraillut kirjallisuuden lehtori, FT Mika Hallila tutkii tupakan kulttuurisia merkityksiä suomalaisessa kirjallisuudessa.

Parhaimmaksi tupakkakulttuurista kertovaksi suomalaiseksi romaaniksi Hallila nostaa Ilmari Kiannon Ryysyrannan Joosepin, joka on kirjoitettu 1900-luvun alussa.

- Siinä tupakkaa polttavat kaikki, mutta eri kansanluokat eri välinein ja eri tavalla. Ryysyrannan Joosepissa on myös tupakkaa polttava nainen, mikä on varsin harvinaista, Hallila sanoo.

- Naisten tupakanpoltto on usein liitetty muun muassa naisen paheellisuuteen, mutta myöhemminhän tupakoinnista on tullut naisille oikeuden ja tasa-arvon saamisen ele, hän lisää.

Tupakan merkitys muutoksessa

Tupakan kulttuurinen merkitys on vuosisatojen varrella muuttunut. Intiaaneille tupakalla oli rituaalinen merkitys, se oli pyhää savua. 1400-luvun jälkeen eurooppalaiset maallistivat tupakan merkityksen.

- Tupakointi oli alun alkaenkin hyvin miehinen tapa. Sillä oli sosiaalinen ja yhteisöllinen merkitys. Tupakan polttotavalla ja tupakointivälineillä on ollut tärkeä merkitys osana ihmisten sosiaalista statusta, kertoo Hallila.

- Amerikkalaistumisen myötä mukaan tuli toisaalta yksilöllisyyden korostaminen sekä laajemmin identiteetin merkitys, mutta toki sukupuoli ja valta säilyivät siinä.

Tupakointitapa ja -välineet ovat muuntautuneet hyvin ajan tarpeiden mukaan.

- Nykyään vesipiippu on nuorten keskuudessa suosittu, mutta esimerkiksi savukkeet tulivat kuin tilauksesta kiireisten ihmisten elämään, sitä ennen piippukulttuuri oli aikaa vaativa rituaali, Hallila tarkentaa.

Tupakassa viehättää vaara

Nykytutkija Richard Kleinin mukaan nykyään savukkeita poltetaan muun muuassa vaaran viehätyksen takia, sillä tupakan haitallisuus on yleisesti hyvin tiedostettu.

- Toisaalta esimerkiksi monissa amerikkalaisissa tv-sarjoissa esitetään maailma ilman tupakkaa, tai lähes ilman. Jos joku tupakoikin, se on roisto tai muuten epäluotettava tyyppi, Hallila miettii.

- Jos yhteiskunta muuttuu tupakoimattomaksi, on mielenkiintoista nähdä, miten ihmiset lukevat sellaista kirjallisuutta, jossa tupakka palaa joka kohtauksessa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi