Varusmiehet kohottavat kuntoa pelikonsoleilla

Varusmiehet pelaavat parilla Wii-konsolilla jokaisessa Parolan Panssariprikaatin perusyksikössä ja voivat vaikka rökittää oman alikessunsa nyrkkeilyssä.

Kotimaa
Varusmiehet pelaavat Wii-konsolipeliä.
Peli vie miehet ja mielet muassaan. Sotkun munkitkin unohtuvat. Alikersantti Jami Ytterström seuraa, kun panssarimiehet Joona Laalo (kesk.) ja Juho Lähdemäki pelaavat.YLE / Mari Siltanen

Kuusi parikymppistä miestä seisoo armeijan vihreissä puvuissa television kolkossa valossa. Kaksi huitoo vimmatusti porukan keskellä valkoiset kapulat kädessä ja muut neljä huutelevat vieressä lyöntivinkkejä. Posket punottavat ja huitojien paitojen selkämykset tummenevat hiestä. Kapteeni nyökyttelee hyväksyvästi taka-alalla.

Ei, ei ei, ketään ei simputeta eikä kukaan tarvitse sairastupaa. Huitojat nimittäin pitävät käsissään pelikonsolin ohjaimia. Ja kannustajatkin tuijottavat vain tv-ruudulla näkyviä nyrkkeilijähahmoja. Kapteeni taas myhäilee, sillä tämänkin peliajan pojat ovat poissa sotkusta.

Parolan panssariprikaati sai viime elokuussa 32 pelikonsolia lahjoituksena. Ajatuksena oli saada poikien kunto kohoamaan ja ajatus toimi. Ainakin panssarimies Juho Lähdemäki vakuuttaa homman toimivan.

- Kyllä täytyy sanoa, että pari tuntia kun pelaa, niin kädet tulee kipeäksi. Saa mennä venyttelemään yläkerran puolelle.

Tuleeko sulle hiki?

- Nyrkkeillessä tulee, silloin kyllä valuu hiki. Tää on semmoinen lisä, että jos on pirun kylmä ulkona, eikä yhtään tee mieli lähteä kylmään, niin sitte voi tulla tänne tekemään tai lähteä budosaliin tai muualle sisälle.

Vaikka pihassa käsi menee lippaan hyvinkin terävästi ja herra kersantti huudot kaikuvat käytävässä, ovat kaikki pelikonsolihuoneessa tasa-arvoisia. Alikersantit pelaavat sovussa alokkaiden kanssa.

Koko varuskunta kunnossa

Tiedottaja kapteeni Ari Viitala osaa sanoa koko prikaatin puolesta, että konsoleista on ollut hyötyä. Useampikin varusmies on heilutellut pelikonsolin ohjaimia paita hiessä tv-ruudun edessä. Ja kunto nousee. Ulkopuolisen lahjoittajan ansiosta saadut pelikonsolit eivät kuitenkaan ole nykyäänkään varusmiesten peruskunnon ainoa lähde.

- Meillä on talviaikaan hiihtoa ja sukset jalassa futista ja kaikkea mahdollista. Lisäksi on varusmieskerho, joka järjestää liikuntakerhoja vapaa-ajalla. Kannustetaan poikia siihen, että tietty määrä kuntosuoritteita, niin voi saada vaikka kuntoisuusloman.

Pelaamisesta ei kuitenkaan kuntsaria irtoa.

- Tää on sen verran uusi juttu, että tätä ei olla vielä laskettu kerhotoimintaan mukaan.

Lähteet: YLE Häme / Mari Siltanen