1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Poliisi otti kiinni yli sata mielenosoittajaa Moskovassa ja Pietarissa

Poliisi on hajottanut Kremlin-vastaisen mielenosoituksen ja ottanut kiinni noin sata mielenosoittajaa Moskovassa. Pidätettyjen joukossa oli useita oppositiojohtajia. Myös Pietarissa mielenosoittajia otettiin kiinni.

Ulkomaat
Useita poliiseja pitää kiinni mielenosoittajaa.
Sergei Chirikov/EPA

Kolmisensataa mielenosoittajaa kerääntyi sunnuntaina moskovalaiselle torille kokoontumisvapautta tukevaan protestiin. Opposition edustajien mukaan poliisi on kieltänyt heitä kokoontumasta hallituksenvastaisiin mielenosoituksiin.

Moskovan poliisin tiedottajan Viktor Birjukovin mukaan noin sata mielenosoittajaa otettiin kiinni. Kymmenet mellakkapoliisit veivät mielenosoittajia linja-autoihin ja edelleen poliisiasemalle.

Poliisi otti kiinni muun muassa oppositiojohtaja Boris Nemtsovin, joka pyrkii Sotshin kaupungin pormestariksi, ja Memorial-ihmisoikeusjärjestön johtajan Oleg Orlovin. Myös kansallisbolshevistien johtaja Eduard Limonov ja oppositiojohtaja Ilja Jashin otettiin kiinni.

Viranomaiset eivät olleet antaneet lupaa mielenosoitukseen. Viktor Birjukovin mukaan kaupunki oli tarjonnut mielenosoittajille kolmea muuta paikkaa, mutta he eivät olleet niitä hyväksyneet.

Pietarissa hakattiin pampuilla

Viranomaiset hajottivat myös kymmenien ihmisten mielenosoituksen Pietarin Nevski Prospektilla. Suurin osa mielenosoittajista otettiin kiinni. Joitakin heistä hakattiin pampuilla, kertoo uutistoimisto Reuters.

Myös Jekaterinburgissa, Krasnojarskissa ja Vladivostokissa järjestettiin sunnuntaina mielenosoituksia. Ekho Moskvy -radioaseman mukaan näitä mielenosoituksia ei hajotettu.

Venäjän viranomaiset ovat hajottaneet Kremlin-vastaisia mielenosoituksia kuukausittain. Viranomaiset ovat myös evänneet kokoontumislupia perustelemalla, että muut tapahtumat saavat etusijan.

Seuraava suuri mielenosoitus järjestetään Moskovassa maaliskuun lopussa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi