Oslon Euroviisuihin otetaan mallia Helsingistä

Oslossa toukokuussa järjestettäviin Euroviisuihin on otettu mallia Helsingissä vuonna 2007 järjestetyistä kisoista. Norjan yleisradioyhtiö NRK on esimerkiksi kysynyt neuvoja YLEltä kisojen järjestämiseen.

viihde
Semifinaalin pukuharjoitukset käynnissä Helsingin Areenan lavalla Eurovision laulukilpailuissa Helsingissä vuonna 2007.
Heli Sorjonen/YLE

EBU:n johtoryhmän entisen suomalaisjäsenen Kjell Ekholmin mukaan Oslon Euroviisuista on tulossa kokoluokaltaan Helsingin kisojen kaltainen. Moskovan massiivisten Euroviisujen uusintaa ei siis nähdä.

- Budjetti on samanlainen kuin meillä. Myös Norjan yleisradioyhtiön sisällä tehdään paljon yhteistyötä, kuten Yleisradiossakin tehtiin, Ekholm kertoo.

Ekholmin mukaan norjalaisten kiinnostus suomalaisten tavasta järjestää kisat on ymmärrettävää.

- Heidän on vaikea verrata lähtötilannetta Moskovaan tai Serbiaan. Sen takia he ovat olleet paljon yhteistyössä meidän kanssamme.

Vaikka norjalaiset ottavat mallia Suomesta, Ekholm uskoo, että he järjestävät oman näköisensä kisat.

- Heillä on myös pyrkimys järjestää kaikkia eurooppalaisia yhdistävä ilta. Mutta kuinka se sitten tehdään, jää nähtäväksi, hän sanoo.

Kansainvälinen talouden taantuma näkyy myös Euroviisuissa. Tänä vuonna kisat jättää väliin rahan puutteen takia kolme maata: Andorra, Montenegro ja Unkari. Myös monen muun maan osallistuminen meinasi kariutua tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen.

- Vähemmän maita on mukana kuin viime vuonna eli kyllä taloudellinen tilanne näkyy. Mutta mukana on melkein 40 maata, joten eiköhän niistä hyvät viisut tule.

Lähteet: YLE Uutiset / Ville Vedenpää