1.2.1940: Taistelut kiihtyvät Kannaksella

Taistelut kiihtyvät Karjalan kannaksella. Aamulla klo 10.50 venäläinen tykistö alkaa tulittaa Summassa 3. divisioonan alueella ensin pääpuolustustusasemaa ja myöhemmin myös taempia asemia. Hyökkäyksen valmisteluissa on mukana ennen näkemätön määrä pommikoneita.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Suomalaisia lumipukuisia sotilaita konekivääriasemassa rintamalla, Laatokan Karjalassa.
Suomalaisia sotilaita Laatokan Karjalassa.SA-kuva

Puolenpäivän jälkeen alkaa venäläisten massiivinen hyökkäys panssareiden ja lentokoneiden tukemana. Jalkaväki seuraa panssareita juosten tai panssarikilpien takana ryömien.

Summassa puna-armeija saa pienen sisäänmurron, mutta se painetaan takaisin. Hyökkäykset torjutaan myös muualla ja etulinja säilyy suomalaisten hallussa.

Lentolaivue 12 paikantaa Kannaksella Kuolemanjärven-Kaukjärven-Muolaanjärven-Summan alueella noin 100 vihollisen tykkipatteria.

Taipaleen lohkoa pommittaa ensin 50 ja sitten 80 pommikonetta. Samanaikaisesti 30 viholliskonetta pommittaa Haparaisten kylää. Myös Hamina, Loviisa, Porvoo, Hanko, Karjaa ja Tammisaari ovat punakoneiden pommituksen kohteina. Pyhäjärven asemanseutua koneet tulittavat konekiväärein.

Vuoden 1940 varsinaiset valtiopäivät avataan Kauhajoella.

Ruotsin Punaisen Ristin ylihallitus kehottaa Kansainvälisen Punaisen Ristin komiteaa tutkimaan Neuvostoliiton ilmavoimien väärinkäytökset siviiliväestöä vastaan Suomessa ja harkitsemaan mahdollisia vastatoimenpiteitä.

Neuvostoliiton tietotoimisto Tass väittää Ruotsin vapauttaneen kaikki rikosvangit, jotta he voisivat lähteä vapaaehtoisiksi Suomeen.

Lontoossa St.Paulin katedraalissa järjestetään rukoustilaisuus Suomen puolesta. Tilaisuudessa ovat mukana mm. Canterburyn arkkipiispa sekä kaikkien Pohjoismaiden lähettiläät.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset