1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinalta ei myönnytyksiä Tiibet-keskusteluissa

Kiina ei ole valmis kompromissehin, jotka rajoittaisivat sen suvereniteettia Tiibetissä. Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua toisti Kiinan kannan sen jälkeen kun kommunistisen puolueen korkea-arvoiset virkailijat olivat keskustelleet Tiibetin hengellisen johtajan Dalai-laman edustajien kanssa.

Xinhuan mukaan kiinalainen osapuoli oli neuvotteluissa korostanut kommunistisen puolueen johdolla Tiibetissä saavutettuja suuria edistysaskelia. Neuvottelut ovat päättyneet tältä erää, ja Tiibetin pakolaishallituksen edustajat ovat palanneet Intiaan, jossa Dalai-lama oleskelee.

Kiinan ja Dalai-laman edustajat ovat käyneet neuvotteluja Tiibetistä vuodesta 2002. Viimeksi osapuolet tapasivat 2008, jolloin Dalai-laman edustajat ehdottivat laajennettua autonomiaa Tiibetille Hongkongin esimerkin pohjalta. Kiina torjui kuitenkin esitykset.

Keväällä 2008 Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa puhkesi vakavia levottomuksia, joissa kuoli ainakin 19 ihmistä. Tiibetiläisryhmien mukaan uhrien määrä oli vielä huomattavasti suurempi.