Lämpöä lehmän lannasta

Koulutuskuntayhtymä Lappian Louen yksikössä valmistellaan vaihtoehtoisten energiamuotojen nykyistä laajempaa käyttöä. Tarkoituksena on tuottaa aurinko- ja tuulienergiaa omaan käyttöön. Myös navetassa olevista 140 eläimestä on tavoite saada energiaa talteen.

luonto
Vilho Palosaaren taustalla nelijalkaisia energianlähteitä.YLE / Kyösti Vaara

Nykyisin Tervolassa hyödynnetään nautakarjan kehoista säteilevä lämpö. Jatkossa on tavoitteena saada lehmänlannasta jalostettua metaania. Samalla lannasta tulee aiempaa parempaa lannoitetta. Myöhemmin toiveena on saada talteen metaani myös lehmien uloshengityksestä.

- Lehmistä on tähän asti otettu talteen vain kehon lämpö, mutta nyt on suunnitelmat jo pitkällä lehmän lannan muuttamisesta metaaniksi, jota voidaan käyttää sähköön ja lämmitykseen, selvittää toimipaikkapäällikkö Vilho Palosaari koulutuskuntayhtymä Lappian Louen yksiköstä.

Yhtenä tavoittena Louella on saada kokeilumallinen tankkauspiste metaaniautoille. Samalla tutkittaisiin myös energianlähteen toimintaa kylmissä olosuhteissa.

Lehmällä lämmittäminen

Maallikolle lehmän tuottamalla energialla lämmittäminen saattaa kuulostaa vaikeaselkoiselta, mutta Vilho Palosaari yksinkertaistaa asian kertomalla "omakotimallin" asiasta.

- Pannaan tynnyriin normaalia elintarvikejätettä, siitä letku ja vesilukon kautta kaasuhellaan. Sieltä tulee metaania, mutta älkää kokeilko tätä kotona, varoittaa Vilho Palosaari.

Energiatuotantoon liittyvät rakennustyöt kestävät vuoden ja ne on tarkoitus aloittaa loppukeväästä.

Lähteet: YLE Perämeri