Valehteleva (oma)kuva

Lehtien mallikuvia katsoessa totuus häviää, keinotekoisesta tuleekin totta. Devy Nagalingam miettii, ymmärtääköhän nuori lukija, että kuva on saavuttamattomissa, ei siksi että kohdalle ovat osuneet väärät geenit, vaan siksi, että lehden kuva on valhetta.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Devy Nagalingam
YLE / Simo Kymäläinen

Tuore tutkimus paljasti jälleen surullisen totuuden syömishäiriöiden yleisyydestä Suomessa. Syömishäiriöliitto SYLI ry:n kyselyyn osallistui 600 nuorta Kuopion, Jyväskylän ja Turun seuduilta. Joka viides kertoi oireellensa ruuasta. Syömishäiriöt ovatkin nuorten yleisimpiä mielenterveydellisiä ongelmia.

Muutama kuukausi sitten muodin mekasta, heute couturen sydämestä ja cat walkien luvatusta maasta kuuluu kummia. Nimittäin Ranskassa pienoisen myrskyn onnistui aiheuttamaan oikeuskansleri Valérie Boyer vaatimalla kaikkiin muokattuihin kuviin varoitustekstin joka kuuluisi näin: Kuvassa näkyvän henkilön ulkonäköä on muutettu kuvankäsittelyllä.

Konservatiivisen UMP-puolueen Boyer perustelee lakiehdotusta kuluttajansuojelulla ja sillä, että kuvamanipulaatio edesauttaa syömishäiriötä.

Muotikuvia käsitellään rankalla kädellä: näpyt, juonteet ja ihokarvat silotetaan pois ja luonnolliset kaarevat muodot oikaistaan. Lehtien sivuilla totuus häviää, keinotekoisesta tuleekin totta. Nuori lukija ei ymmärrä, että kuva on saavuttamattomissa, ei siksi että kohdalle ovat osuneet väärät geenit, vaan nimen omaan siksi, että lehden kuva on valhetta.

Viime viikolla luin niin ikään Helsingin Sanomista jutun saksalaisesta Brigitte -lehdestä. Maan suurimpiin kuuluva naistenlehti protestoi sairaanlaihaa kauneusihannetta vastaan kovin panoksin. Brigitte on lopettanut kokonaan ammattimallien käytön muotikuvissaan. Päätoimittaja Andreas Lebertin on kerrottu kyllästyneen siihen järjettömyyteen, että kuvankäsittelyssä jouduttiin lisäämään lihaa mallien luiden päälle. Mannekiinien vartalot näyttivät oikeissa alkuperäisissä kuvissa luonnottomilta juuri sairaalloisen laihuuden takia.

Itsensä koristaminen ja ehostaminen ovat jatkumoa ikiaikaisesta esteettisestä kulttuurista, jossa värein ja koruin kaunistaudutaan. Minusta meikkaaminen aamulla ennen töihin lähtöä, on lähestulkoon terapeuttista, se on se pieni hetki jolloin tapahtuu jotain maagista nousua arjen pinnan yläpuolelle. Luen myös naistenlehtiä, sekä suomalaisia että ulkomaalaisia, parhaimmillaan niissä on hyviä juttuja kompaktissa muodossa, tuoreita näkökulmia, ilmiöitä ja ihmisiä. Silti mietin, voisivatkohan suomalaiset naistenlehdet ottaa mallia Saksan Brigettestä?

En pidä yhtään huonona ideana että Valerie Boyerin suunnitelmat toteutusivat ja rantautuisivat myös tänne meille aina naistenlehtien sivuille asti. Nelivuotias tyttäreni on hämmästellyt näitä kuvia, joissa luisevat totiset mallitytöt poseeraavat katse luotuna tyhjänä kaukaisuuteen ja esittänyt kysymyksen, joka osuu suoraan ytimeen: äiti, miksi nuo ihmiset näyttävät noin surullisilta?

Lähteet: Devy Nagalingam / YLE