Opetusryhmien pienentämiseen rahaa

Jyväskylä, Jämsä ja Hankasalmi ovat saaneet opetusministeriöltä niin sanottua korvamerkittyä rahaa opetusryhmien pienentämiseen. Rahat voi käyttää esimerkiksi uusien opetusryhmien perustamiseen tai opettajien palkkaamiseen.

Koulutus ja kasvatus
Jyväskylä, Jämsä ja Hankasalmi saivat Opetusministeriöltä rahaa opetusryhmien pienentämiseen.
YLE / Petri Kuikka

Jyväskylä saa yli 650 000 euroa ja Jämsä 126 000 euroa. Hankasalmen avustus on puolestaan 78 000 euroa. Lisäksi Jyväskylän kristillisen koulun yhdistys ry saa avustusta 6 200 euroa.

Valtionavustusta voi käyttää henkilöstön palkkakustannuksiin, jakotuntien lisäämiseen sekä resurssiopettajien lisäämiseen eli opettajien samanaikaisen opetuksen järjestämiseen luokassa.

Opetusministeri Henna Virkkunen jakoi yhteensä 30 miljoonaa euroa valtionavustusta perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Valtionavustusta haki kaikkiaan 235 koulutuksen järjestäjää.

- Ryhmäkoko vaikuttaa keskeisesti opetuksen laatuun. Ryhmäkoot on tärkeä pitää kohtuullisina myös taloudellisesti tiukkoina aikoina, sillä opettajalla on oltava riittävästi aikaa oppilaalle ja mahdollisuus huomioida hänen yksilölliset tarpeensa, Virkkunen muistuttaa.

Hakemusten mukaan rahoitusta suunnitellaan käytettäväksi eniten jakotuntien lisäämiseen. Suurimmat kunnat suunnittelevat myös uusien opetusryhmien perustamista sekä resurssiopettajien palkkaamista.

Valtionavustuksen myöntämisen edellytyksenä on, että koutuksen ylläpitäjällä on suunnitelma perusopetusryhmien pienentämiseksi ja lisäksi sitoudutaan raportoimaan rahoituksen käytöstä. Opetuksen järjestäjät raportoivat rahan käytöstä keväällä 2011.

Lähteet: YLE Keski-Suomi