Saara Karhu: Eläkeiän sijasta keskusteltava jaksamisesta ja johtamisesta

Eläkeiästä keskustelu on turhaa, jos ihmisille ei ole tarjota töitä, toteaa SDP:n tamperelaiskansanedustaja Saara Karhu. Pääministerin ehdotus nuorten työllistämissetelistä on myös ajatukseltaan vinoutunut, hän kritisoi.

eläkeikä
SDP:n kansanedustaja Saara Karhu
YLE / Seppo Sarkkinen

Saara Karhu oli Tampereen Radion aamukahvivieraana päivänä, jolloin odotettiin eläketyöryhmien esityksiä suomalaisten työurien pidentämiseksi. Hän tahtoisi pitäytyä vuoden 2005 eläkelain linjauksissa, jossa eläköityminen on mahdollista 63-68 vuoden iässä.

- Eläkeiästä keskustelu on täysin turhaa, jos ihmisille ei ole tarjota työtä tai heillä ei ole työkuntoa. Keskustelua pitäisi käydä työkunnon ylläpitämisestä ja johtamisesta. Ikärajoilla puuhastelemisen sijaan hallituksen pitäisi keskittyä luomaan työpaikkoja, Karhu napauttaa.

Saara Karhu tyrmää myös Matti Vanhasen ajatuksen työllistämissetelistä nuorille.

- Vanhasen esitys työllistämissetelistä on perusajatukseltaan vinoutunut. Ajatusmalli on sellainen, että työtä kyllä on, jos nuoret vain ottaisivat sitä vastaan. Kysymys ei ole siitä, vaan yksinkertaisesti työpaikkoja ei nuorille ole.

Työmarkkinajärjestöjen eläketyöryhmän suurin kiistakapula on ollut eläköityvien työttömyysputken kohtalo.

- Ainakin tässä olosuhteessa putki pitää säilyttää. Tuntuu hullulta, että se porukka joka putkea on hyödyntänyt, olisi nyt sitä tukkimassa.

Ydinvoima jakaa eduskuntaa

Edellisen viikon kansanedustajavieras Kokoomuksen Arto Satonen kysyi kirjallisessa kysymyksessään Saara Karhun kantaa kolmeen uuteen ydinvoimalaan.

- Näen ydinvoiman ylimenokauden energiaratkaisuna ja esimerkiksi jäteongelma on tulevien sukupolvien kontolla.

Ydinvoiman lisärakentamisesta tullee keväällä eduskunnassa kiivas keskustelu, ennakoi Saara Karhu.

- Ydinvoimakysymys tulee jakamaan eduskunnan ja myös SDP:n rivejä.

Vaalit näkyvät politiikanteossa

Seuraaviin eduskuntavaaleihin aikaa on reilu vuosi. Vaalien lähestyminen alkaa näkyä politiikassa kevään aikana.

- Vaalit näkyvät eduskunnassa jo hyvissä ajoin. Hallitus ui nyt tyvenessä vedessä varoen, ettei tule piiruakaan veden pintaan – aallosta nyt puhumattakaan. Kaikki isot asiat on siirretty seuraavalle eduskunnalle, Karhu kritisoi.

Ykkösaamussa vieraillut Antti Kalliomäki suomii myös omia rivejään ja toteaa SDP:llä olevan uskottavuusongelma. Myös Saara Karhun mielestä puolueen sanoman perillemenoon on nyt kiinnitettävä erityistä huomiota.

- Meillä on ollut hirveän hyvä viesti, mutta se ei ole mennyt riittävän laajasti läpi. Siihen on kiinnitettävä nyt erityistä huomiota, Karhu toteaa.

Lähteet: YLE Tampere