Lääkekierre vaanii työelämässä stressaantuvia

Lisääntyvä paine työelämässä ajaa ihmisiä koko ajan enemmän lääkeriippuvuuteen. Lääkkeiden väärinkäytön lisäksi myös huumausaineiden käyttö on lisääntynyt monin paikoin. Erityisesti nuorten huumemyönteisyys huolestuttaa viranomaisia.

terveys
Mika Kanerva

Irti Huumeista ry:n Etelä-Karjalan aluevastaavan Sirkka Jokisen mukaan työelämän kovien vaatimusten takia monet ajautuvat lääkekierteeseen. Hän painottaa, että lääkeriippuvaiset voivat olla ihan normaaleja, työssäkäyviä ja työssään arvostettuja ihmisiä.

- Moni ei jaksa työssään eikä pysty saavuttamaan työyhteisön asettamia tavoitteita ja omia odotuksiaan. Ja kun joku sitten tarjoaa nappia, jolla muka jaksaa paremmin, saattaa lääkekierre alkaa.

Jokisen mukaan voidaan puhua yksiselitteisesti siitä, että ihmiset lääkitsevät itseään väärin. Irti Huumeista ry:n aluevastaava nostaa esimerkiksi unilääkkeet, joita moni stressaantunut käyttää saadaakseen kunnon yöunet.

Lääkkeiden väärinkäyttö on kasvanut paljon, ja Jokisen mukaan ihmiset säilyttävät kotonaan lääkkeitä entistä enemmän.

- Millainen malli se on nuorille? Pyrimmekö aina hoitamaan ongelmat pelkästään lääkkeillä? Emmekö ole valmiita pohtimaan vaihtoehtoisia ratkaisuja? esittää Jokinen kysymyksiä.

Kannabiksen kasvatus lisääntynyt Etelä-Karjalassa

Lääkkeiden käytön lisäksi huumausaineiden käyttö on lisääntynyt Etelä-Karjalassa koko ajan. Rikoskomisario Antti Vilkko Etelä-Karjalan polisista sanoo, että kannabiksen käyttö on yleistynyt reilusti maakunnassa vuodesta 2002. Hän on vuodesta 2002 lähtien toiminut huumausainerikosten tutkinnanjohtajana.

- Kotikasvatus on lisääntynyt. Ennen se oli harvinaista, nykyään valitettavasti useassa asunnossa törmätään kasvatustoimintaan.

Vilkon mukaan kannabista kasvatetaan niin omaan käyttöön kuin myyntiinkin. Myös välineistön myyntiin on puututtu maakunnassa. Antti Vilkko on huolissaan ihmisten asenteista huumeita kohtaan.

- Etenkin nuorten myönteisyys on huolestuttavaa, he uskovat tähän huumausaineiden positiiviseen markkinointiin.

Irti Huumeista ry:n Sirkka Jokinen kertoo, että pilvenpolton lisäksi myös Subutexin käyttö on lisääntynyt merkittävästi.

Vertaistukea huumeidenkäyttäjien läheisille

Irti Huumeista ry on tukenut 15 vuoden ajan huumeidenkäyttäjien läheisiä. Kolmen viikon välein kokoontuvassa vertaistukiryhmässä ihmisillä on mahdollisuus keskustella ja kuunnella, miten muut ovat auttaneet huumeongelmaisia läheisiään.

- Näissä ryhmissä voi herätä kysymys siitä, onko oma malli ratkaista asioita oikea, Jokinen kertoo.

Jokisen mukaan palvelupuhelimeen soitettiin vuoden 2009 aikana 155 kertaa. Suurin osa soittajista oli nuorten huumeidenkäyttäjien läheisiä, mutta soittajien joukossa oli myös huumausaineiden käyttäjiä.

- Huumeidenkäyttäjien vanhempien jaksaminenkin on todella tärkeää. Liian harva tajuaa hakea itselleen apua ajoissa. Jos huumeidenkäyttäjän vanhemmat eivät saa tukea ajoissa, ei heistä ole ole apua nuorelle, kun hän sitä todella tarvitsee.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala