YLE etsii uusia käsikirjoittajakykyjä yleisökilpailulla

Yleisradio järjestää keväällä tv-draaman käsikirjoituskurssin, jolle voivat hakea kaikki halukkaat. Kurssille valitaan noin 10 osallistujaa ennakkotehtävien perusteella. Parin kuukauden kurssin aikana luodaan käsikirjoitus 45-minuuttiseen tv-draamaan.

kulttuuri

Kurssin vetäjinä ovat alan ammattilaiset. Ohjausta ja palautetta antavat muun muassa YLE TV1:n fiktiopäällikkö Harri Virtanen, ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ja elokuva- ja tv-tuotannon professori Mika Ritalahti. Kurssin tarkoitus on opastaa käsikirjoittamisesta kiinnostuneita ammattimaiseen työskentelyyn.

- Tarjoamamme koulutuksen tarkoitus on näyttää, millaisin metodein tv-käsikirjoitus syntyy. Tiukka aikataulu antaa myös puitteet tehokkaaseen työskentelyyn. Hyvä käsikirjoitus voi syntyä kurinalaisesti kirjoittaen muutamassa kuukaudessa. Usein vallalla on käsitys, että käsikirjoitus vaatii syövereihin uppoutumista ja loputonta kypsyttelyä, toteaa fiktiopäällikkö Harri Virtanen.

Tekstien syntymistä voi seurata verkossa

Kurssi suoritetaan kokonaan verkossa. Myös yleisöllä on mahdollisuus seurata kurssin kulkua, ohjausta ja palautetta YLEn Kohtaus-sivustolla. Julkinen palaute saattaa olla monelle osallistujalle kova pala, sillä kirjoittajat ovat useimmiten tottuneet yksinäiseen puurtamiseen.

Kurssille pääseminen ei kuitenkaan ole suora tie tähtiin, sillä Yleisradio ei sitoudu toteuttamaan käsikirjoituksia. Oikeudet teksteihin säilyvät kirjoittajilla.

- Yleisökurssin perimmäinen tarkoitus on kouluttaa ja ohjata, mutta totta kai toivomme, että joukosta löytyisi kyky tai hyvä teksti, myöntää Virtanen.

Yleisradioon lähetetään vuosittain satoja käsikirjoitusehdotuksia, joten alasta kiinnostuneita riittää. Viime vuonna Yle avasi Kohtaus-sivuston, jossa on kootusti tietoa käsikirjoittamisesta ja ehdotusten tarjoamisesta.

- Verkkosivujen suuri suosio on osoittanut, että tällaiselle foorumille on todellakin tilausta. Käsikirjoittaminen kiinnostaa, toteaa Virtanen.

Hakuaika kurssille päättyy 15.2.

Lähteet: YLE Uutiset / Miia Gustafsson