Iranilaistuomari vastustaa uusia opposition edustajien teloituksia

Korkea-arvoinen iranilainen tuomari ei aio taipua jyrkän linjan edustajien vaatimuksiin uusista hallituksen vastustajien teloituksista. Iran hirtti viime viikolla kaksi miestä, joita syytettiin virkamiesten salamurhien ja pommi-iskujen valmistelusta viime kesän presidentinvaalien aikana ja niiden jälkeen.

Ulkomaat

Tuomari Sadeq Larijani sanoi, että kovan linjan painostus on luonteeltaan poliittista ja siten vastoin lakia ja islamilaisen sharia-lain määräyksiä. Pidätettyjen kohtelussa noudatetaan vain lakia ja shariaa, Larijani sanoi Iranin oikeuslaitoksen nettisivuilla. Larijani ei sulkenut kuitenkaan pois islamilaisen tasavallan perusteita loukkaavien teloituksia.

Jotkut kovia otteita vaativat uskonoppineet ovat kehottaneet oikeuslaitosta teloittamaan lisää pidätettyjä opposition kannattajia hallituksen vastaisten mielenosoitusten lopettamiseksi. Viime kesän presidentinvaalien jälkeen mielenosoituksia on puhjennut useaan otteeseen turvallisuusjoukkojen kovakouraisuudesta ja mielenosoittajien pidätyksistä huolimatta.

Joulukuun lopussa kahdeksan ihmistä kuoli ja tuhat pidätettiin mielenosoitusten aikana yhteenotoissa turvallisuusjoukkojen kanssa. Mielenosoittajat tulivat kaduille uskonnollisen Ashura-juhlan varjolla.

Opposition johtajat Mirhossein Musavi ja Mehdi Karoubi tuomitsivat hirttotuomioiden täytäntöönpanon ja kehottivat kannattajiaan uudelleen kaduille ensi viikolla, jolloin tulee kuluneeksi 31 vuotta Iranin islamilaisen vallankumouksen voitosta.

Myös uudistusmielinen entinen presidentti Mohammad Khatami kehotti tukijoitaan osallistumaan perinteiseen vallankumouspäivän marssiin kaupunkien kaduilla tämän kuun 11. päivänä.

Lähteet: Reuters, AFP