Kokemäki vahvoilla vastaanottokeskuksen sijoituspaikaksi

Räisälän kansanopistolta vapautuneisiin tiloihin suunniteltu ulkomaalaisten turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on lähellä toteutumista. Kokemäen hanketta puoltaa mm. maantieteellinen sijainti.

Kokemäki
Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksessa
Turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksessa vuonna 2009.Yle

Kokemäen kaupungin myönteinen suhtautuminen vastaanottokeskuksen perustamiseen on saamassa vastakaikua maahanmuuttovirastosta, joka päättää uusien vastaanottokeskusten perustamisesta. Viraston vastaanottoyksikön johtajan Jorma Kuuluvaisen mukaan Kokemäen lisäksi uusia tiloja on kartoitettu yhdeksästä muusta kohteesta. Päätöksiä uusien keskusten perustamisesta tehdään myöhemmin.

- Tässä vaiheessa ei voida vielä sanoa mitään selkeitä aikarajoja, koska tilanne on nyt vastaanottokentässä sellainen, että haluamme seurata miten tulijamäärät lähtevät kevään aikana kehittymään, Kuuluvainen toteaa.

Kokemäelle suunniteltu vastaanottokeskus olisi toteutuessaan ainoa laatuaan Satakunnassa. Kansanopiston tiloihin suunnitellun keskuksen kapasiteetti olisi 150 paikkaa ja sen toiminnasta vastaisi SPR:n Satakunnan piiri. Kuuluvainen pitää mm. Kokemäen maantieteellistä sijoittumista vastaanottokeskukselle hyvänä. Muita varteenotettavia kohteita Satakunnan tai Varsinais-Suomen alueelta ei maahanmuuttoviraston listoilta löydy.

- Kokemäki on tietysti siinä Turun kupeessa sellainen alue, johon varmasti voitaisiin lähteä perustamaan vakituista vastaanottokeskusta, sitten kun sen aika tulee. Sillä suunnalla ei ole entuudestaan yhtään yksikköä, Kuuluvainen muistuttaa.

Kokemäellä on jo kokemusta turvapaikan hakijoista, sillä Pitkäjärven Vapaa-ajankeskuksen tilat ovat toimineet väliaikaisena vastaanottoyksikkönä joulukuun alusta. Kuuluvaisen mukaan sopimus päättyy kuitenkin maaliskuussa, eikä sitä enää jatketa.

Kaupunki puoltaa

Kokemäen kaupunginhallitus päätti joulukuun puolivälissä puoltaa vastaanottokeskuksen sijoittamista Räisälän kansanopistolta vapautuneisiin tiloihin Peipohjassa. Kokemäen kaupunginjohtajan Martti Jalkasen mukaan uusi keskus voisi aloittaa toimintansa jo tämän kevään aikana.

- No kyllä Kokemäellä nämä valmiudet ovat tällä hetkellä aika hyvät. Räisälän kansanopiston nykyinen omistaja ja Satakunnan SPR:n piiri ovat näitä valmiuksia luoneet. Myös kaupunginhallinnon päätös siitä, että tälläinen keskus voitaisiin perustaa, on olemassa. Viimekädessä tämä on kiinni valtakunnantason päätöksenteosta, Jalkanen sanoo.

Harjavaltaan suunniteltu vastaanottokeskus ei ole enää maahanmuuttoviraston listoilla sijoituspaikaksi. Satalinnan tiloja ei siis enää kaavailla vastaanottokeskuskäyttöön.

Lähteet: YLE Satakunta / Jari Pelkonen