1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Ahven on Pien-Saimaan valtias

Pien-Saimaan kalastoselvitys on valmistunut. Koekalastusten perusteella Sunisenselällä, Piiluvanselällä ja Riutanselällä on ylivoimaisesti eniten ahventa. Jatkossa selvitetään kalakannan vaikutusta Pien-Saimaan kuntoon.

luonto
Kotimaista kalaa on ollut niukasti tarjolla Keski-Suomessa.
YLE Etelä-Karjala

Kalastoselvitys liittyy Pien-Saimaan kunnostushankkeeseen. Sunisenselän, Piiluvanselän ja Riutanselän kalakannassa on ylivoimaisesti eniten ahventa. Pientä ahventa oli yli puolet koesaaliista.

Kalastus osoitti myös, että Riutanselän muikkukanta on vahva. Riutanselältä saatiin myös hyvät kuha- ja haukisaaliit. Selvityksen tekijät yllättyivät siitä, että kuha puuttui lähes kokonaan Sunisenselältä.

Pientä kalaa halutaan pois

Kalastoselvityksen perusteella on tarkoitus tehdä päätelmiä, kuinka Pien-Saimaan kalasto vaikuttaa vedenlaatuun ja rehevöitymiseen. Myös hoitokalastuksia on tarkoitus tehdä selvityksen perusteella.

- Todennäköisesti pientä ahventa ja särkiä pitäisi saada pois, arvioi Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Aarno Karels.

Aiemmissa hoitokalastuksissa on yritetty elvyttää muikkukantaa Riutanselällä ja siinä on myös onnistuttu.

- Voi olla, että hoitokalastuksissa on menty liiallisuuksiinkin. Isoa särkeä jonkin verran puuttuu ja se on ehkä vaikuttanut siihen, että pientä kalaa on paljon, sanoo Karels.

Verkkokielto kumottu

Sunisenselällä on ollut tähän asti verkkokalastuskielto, jolla on yritetty parantaa kuha- ja haukikantaa. Kalastoselvitys osoittaa, että kielto ei ole kuitenkaan purrut toivotusti.

- Sunisenselän ja Piiluvanselän verkkokalastuskielto on lopetettu. Verkot pitää olla yli 55-millisiä, sanoo Karels.

Koekalastuksia tehtiin Sunisen- ja Piiluvanselällä, Riutanselällä ja Maavedellä sekä Taipalsaarentien itäpuolella Vehkasalonselällä. Lisäksi selvitystä varten haastateltiin aktiivisia vapaa-ajankalastajia.

Pien-Saimaan kalastoraportti lähetetään ensi viikolla osakaskunnille.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi