Opetusministeriön lisäraha tulee tarpeeseen

Opetusministeriön lisämäärärahat tulevat tarpeeseen Jyväskylässä, sanoo opetusjohtaja Eino Leisimo. Rahat on käytettävä opetusryhmien pienentämiseen ja neuvottelut rahojen käytöstä aloitetaan jo tällä viikolla.

opetusministeriö

Ministeriö myönsi eilen Jyväskylälle, Jämsälle ja Hankasalmelle ylimääräistä rahaa perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Jyväskylän opetusjohtaja Eino Leisimo kertoo olevansa helpottunut opetusministeriön päätöksestä. Rahojen käyttöä aletaan suunnitella rehtoreiden kanssa jo tällä viikolla mutta tarkemmat päätökset tehdään luottamuselimissä.

-Resurssiopettajien käyttöä lisätään aivan varmasti ja niin sanottujen jakotuntien kohteita etsitään. Pyrimme saamaan tuen sinne, missä lapsilla on kaikkein suurin tarve, Leisimo sanoo.

Leisimon mukaan määräraha on käytettävä tämän vuoden aikana, sanoo opetusjohtaja Leisimo.

-Täytyy muistaa, että tuo raha on tarkoitettu tälle vuodelle ja täytyy tarkasti miettiä niitä vaikutuksia vuodelle 2011, kun tuon vuoden 2011 talousarvion valmistelu ei ole kaupungin osalta vielä edes käynnissä, Leisimo sanoo.

Jyväskylä sai rahaa 650 000 euroa, Jämsä 126 000 euroa ja Hankasalmi lähes 78 000 euroa. Lisäksi Jyväskylän kristillinen koulu sai reilut 6 500 euroa.

Opetusministeriön raha on niin sanottua korvamerkittyä rahaa eli se on käytettävä nimenomaan opetusryhmien pienentämiseen. Rahat voi käyttää esimerkiksi henkilöstön palkkakustannuksiin.

Kunnissa pohditaankin nyt muun muassa resurssiopettajien määrän lisäämistä. Resurssiopettajat ovat ylimääräisiä opettajia, jotka voivat toimia luokanopettajan apuna tai ottaa puolet luokasta opetettavakseen, jolloin opetusryhmä pienenee. Lisäksi aiotaan lisätä jakotuntien määrää. Jakotunnilla tarkoitetaan oppituntia, jolloin paikalla on vain puolet luokasta. Toista puolta opettaa joku toinen tai sama opettaja opettaa luokkapuoliskoja eri aikaan.

Rahojen käytöstä raportoitava

Opetusministeri Henna Virkkunen jakoi yhteensä 30 miljoonaa euroa valtionavustusta perusopetuksen opetusryhmien pienentämiseen. Avustuksen edellytyksenä on, että opetuksen järjestäjällä on suunnitelma perusopetusryhmien pienentämiseksi ja järjestäjä myös sitoutuu raportoimaan rahoituksen käytöstä.

-Ryhmäkoko vaikuttaa keskeisesti opetuksen laatuun. Ryhmäkoot on tärkeä pitää kohtuullisina myös taloudellisesti tiukkoina aikoina, sillä opettajalla on oltava riittävästi aikaa oppilaalle, Virkkunen muistuttaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi