1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomi houkuttaa nyt Bulgarian romaneja

Suomeen on Romanian romaneiden jälkeen tullut uusi aalto romaneja, nyt Bulgariasta. Viime vuonna heitä saapui yli 700 ja pelkästään joulukuussa yli 200. Viranomaisten mukaan he tulevat samalta alueelta, ja sana Suomen toimeentulotuesta on kiirinyt.

Kotimaan uutiset
Lepolammen vastaaottokeskus
YLE

Bulgarian romaneille on perustettu Espoon Lepolammen entiseen hotelliin oma vastaanottokeskus, koska saapujia on viime kuukausina ollut runsaasti. 82-paikkainen Suomen Punaisen Ristin hoitama keskus on täynnä.

Toisin kuin katujen kerjäläisinä tunnetut Romanian romanit, Bulgariasta tulevat ilmoittautuvat suoraan turvapaikanhakijoiksi ja pääsevät toimeentulotuen piiriin. Näin ollen heidät viedään vastaanottokeskukseen odottamaan päätöstä.

- Suurin osa on lapsiperheitä. Paikka on nopeasti pystytetty eikä täällä ole tekemistä paljon, sanoo vastaanottokeskuksen vastaava ohjaaja Salahudin Elmi.

Toimeentulotuki pienenee

Vastaanottokeskuksessa asukkaille kuuluu päivittäin aamiainen, lounas ja päivällinen, joten rahaa annetaan käteen nykyisin normaalia toimeentulotukea vähemmän. Esimerkiksi kaksilapsinen perhe saa noin kuusi euroa päivässä. Myös lähtemiseen kehotetaan mahdollisimman nopeasti.

- Monella tulijalla on käsitys, että mahdollisuus on jäädä. Kerromme heille kuitenkin pian, että EU-kansalaisena heidän on vaikea saada turvapaikkaa, sanoo Elmi.

Joulukuussa Bulgariasta tuli yli 200 romania, tammikuussa jo vähemmän. Useat ovat Suomessa kuitenkin jopa viidettä kertaa.

Ministeri Thors laittanut vauhtia muutokseen

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mukaan säädöksiä kierretään selvästi. Uusintatulojen syynä lienee ennen kaikkea se, että kun Suomessa on saanut kielteisen päätöksen, on ollut mahdollisuus saada vielä 30 päivää toimeentulotukea.

- Esitämme, että EU-kansalaisilla ei olisi oikeutta vastaanottopalveluihin. Perimme lisäksi henkilöltä kustannuksia, jos hän tulee tänne toistamiseen, sanoo Thors.

- Haluamme antaa selvän signaalin, että tämä järjestelmä tulee loppumaan.

Kun tieto kohtaa romanit heidän kotimaassaankin, odotettavissa on, että virta tyrehtyy. Lepolammen vastaanottokeskus on tarkoitus laittaa kiinni jo tämän kuun lopussa.

Lähteet: YLE Uutiset / Marjo Rein

Lue seuraavaksi