Kalevi Ahon Rituals on Vuoden levy

YLE Kulttuurin musiikkitoimittajat ja -tuottajat ovat valinneet Vuoden levyksi Kalevi Ahon orkesterimusiikkia sisältävän Rituals-levyn. Valinta tehtiin viime vuoden aikana ilmestyneistä suomalaisista klassisen musiikin levyistä.

kulttuuri

Palkitulla levyllä esiintyy John Storgårdsin johtama Lapin kamariorkesteri solisteinaan Monica Groop, Anna Kreetta Gribajcevic ja Herman Rechberger. Äänitteen on tuottanut BIS Records AB.

Levyllä kuullaan Kalevi Ahon sävellykset Kysymysten kirja, Konsertto alttoviululle ja kamariorkesterille sekä Sinfonia nro 14 'Rituaaleja'.

Alun perin yhdeksi konserttikokonaisuudeksi sävelletyt teokset antavat mielenkiintoisen näkökulman maamme huomattavimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Kalevi Ahon tuotantoon. Äänite tuo kiinnostavan lisän BIS-yhtiön Kalevi Ahon tuotantoa laajasti esittelevään ja kansainvälistä huomiota herättäneeseen levytyssarjaan.

Lapin kamariorkesterin ja kapellimestari John Storgårdsin pitkäjänteinen yhteistyö kantaa levyllä arvokasta hedelmää. Myös teosten keskeiset solistiosuudet tekevät oikeutta Ahon sävelkielelle.

Rovaniemen kirkossa tehty äänitys tavoittaa Ahon musiikin sävyt selkeinä ja luonnollisina.

Vuoden levy -kunniakirjaa on jaettu vuodesta 1971 lähtien. Vuoden levy -kunniakirja on YLE Kulttuurin tunnustus levylle, jolla on kantavuutta suomalaisen esittävän tai luovan säveltaiteen edistämisessä. Kunniakirjalla palkitaan äänitteen esiintyjät ja tuottajat.

Lähteet: YLE Uutiset