Avatar ja The Hurt Locker kilpailevat Oscar-ehdokkuuksista

Oscar-ehdokkuudet julkistetaan tänään Yhdysvalloissa. Ehdokkuudet julkistetaan Los Angelesissa puoli neljältä iltapäivällä Suomen aikaa.

Avatarin tekijäjoukolla on aihetta riemuun. Se voitti hiljattain myös Golden Globe -palkintoja. Vasemmalta oikealle Sam Worthington, ohjaaja James Cameron, Zoe Saldana, tuottaja Jon Landau ja Sigourney Weaver. Kuva: EPA/ Andrew Gombert

Veikkauksissa Oscar-suosikeiksi on noussut kaksi varsin erityyppistä elokuvaa - Kathryn Bigelowin ohjaama The Hurt Locker ja James Cameronin scifi-seikkailu Avatar.

Irakissa työskentelevästä amerikkalaisesta pomminpurkuyksiköstä kertova The Hurt Locker on Hollywoodin mittakaavassa pienen budjetin elokuva, joka on kerännyt kehuja kriitikoilta realistisesta sotakuvauksestaan mutta menestynyt teattereissa vain keskinkertaisesti.

3D-spektaakkeli Avatar on puolestaan elokuva-alan ennätyksiä rikkonut tekniikan ja markkinoinnin taidonnäyte. Se on paitsi kaikkien aikojen kallein, myös kaikkien aikojen tuottoisin elokuva.

Lisämaustetta Hollywoodin luomaan vastakkainasetteluun tuo se, että kahden suosikkielokuvan ohjaajat ovat entisiä aviopuolisoita.

The Hurt Lockerin ohjaaja Kathryn Bigelow on jo nyt peitonnut Cameronin ainakin yhdessä kilpailussa, sillä hän voitti viikonloppuna Directors Guild of American myöntämän palkinnon vuoden parhaasta ohjauksesta. Ohjaajakillan kunniamaininnan voittanut elokuva on lähes poikkeuksetta palkinnoilla myös Oscar-gaalassa.