1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

12-vuotias perui eroanomuksen 80-vuotiaasta

Saudi-Arabiassa 12-vuotias tyttö on perunut eroanomuksensa 80-vuotiaasta miehestä. Sauditiedotusvälineiden mukaan isä oli pakottanut tytön naimisiin saadakseen morsiuslunnaat.

Ihmisoikeusjuristien ja sosiaalityöntekijöiden tuesta huolimatta tyttö ja hänen äitinsä peruivat maanantaina oikeudessa eroanomuksen. Tytön mukaan kyse on kuuliaisuuden osoittamisesta isälle. Muun muuassa saudiprinsessa ja kuningas Abdullahin tytär Adela Bint Abdullah oli ilmaissut huolensa tytön avioliitosta.

-Minä ja monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tämä avioliitto polkee lapsen oikeuksia, prinsessa sanoi lehtihaastattelussa.

Lehtitietojen mukaan isä järjesti tyttärensä avioliiton viime syyskuussa vastineeksi vajaan 20 000 euron morsiuslunnaista. Miehestään eronnut tytön äiti puolestaan oli aiemmin vaatinut avioliittoa mitätöitäväksi ja sanonut, että tytär oli raiskattu.

Saudi-Arabian lainsäädäntö ei kiellä lapsiavioliittoja. Maan uskonoppineiden ja islamilaistuomareiden mukaan käytäntö perustuu islamilaisuuteen ja sauditraditioon.

Ihmisoikeusviranomaiset ovat vaatineet Saudi-Arabiaan lakia, joka asettaisi avioliitoille vähintään 16 vuoden alaikärajan. Viime kuussa vaikutusvaltainen uskonoppinut Sheikh Abdullah al-Manie huomautti, että profeetta Muhammedin avioliitto yhdeksänvuotiaan kanssa 1400-vuotta sitten ei enää oikeuta lapsiavioliittoihin nykyaikana.