Metsälain uudistaminen menossa monimutkaiseksi

Metsälain uudistaminen uhkaa mennä monimutkaiseksi. Yhtä aikaa kun metsälain asetuksiin valmistellaan perustuslain mukaista selkeytystä, tehdään laajempaa metsälain uudistamistyötä.

Antti Heikkilä
Tykkyluminen metsä.
YLE

Etelä-Savon metsäkeskuksen johtaja Antti Heikkilä ihmettelee, miksi asetusmuutoksissa puututaan metsänhoidon linjauksiin. Heikkilän mielestä yksinkertaisempaa olisi tehdä laajempi lakiremontti ensin, ja vasta sen jälkeen pohtia, miten metsänhoitoa linjataan.

Asetusluonnos esimerkiksi tiukentaisi taimikon tiheysvaatimuksia. Heikkilän mukaan huomiota pitäisi esitettyä enemmän kiinnittää siihen, uudistetaanko metsää olosuhteisiin sopivalla tavalla ja miten taimikon varhaishoito toteutuu. Etelä-Savon metsäkeskuksen johtaja Antti Heikkilä toppuutteleekin normeihin puuttumista.

- Minun mielestä ei ole syytä tällaiseen hätäilyyn. Tuntuu vähän hassulta, että pitäisi ensin kouluttautua, tiedottaa ja valmistautua noudattamaan taas parin vuoden ajaksi erilaisia normeja kuin mihin on totuttu ja jotka voivat perusteellisemman tarkastelun jälkeen muuttua uudelleen.

Heikkilän mukaan asetus esitetyssä muodossaan ei myöskään helpottaisi esimerkiksi luontaisen uudistumisen keinojen hyväksikäyttöä, vaikka metsälain uudistamisessa tähdätään nimenomaan erilaisten metsänuudistamismenetelmien hyväksymiseen. Asetusmuutos voisi tulla voimaan jo tänä vuonna. Metsälain laajempi uudistus saattaa venyä jopa vuoteen 2013.

Lähteet: YLE Etelä-Savo