Niinistö pohtii jatkoaan puhemiehenä

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) pohtii jatkoaan puhemiehenä, koska hänen valintaansa kannatti vain 89 kansanedustajaa. Hän pitää huonoa tulosta epäluottamuksen osoituksena.

talous
Sauli Niiinistö
Sauli NiiinistöYLE

Puhemiesten tiedotustilaisuudessa Niinistö kertoi harkitsevansa jatkoaan puhemiehenä äänestystuloksen vuoksi.

- Tässä on kulunut vähän aikaa vasta, mutta ei oikein näissä olosuhteissa jatkaminen ole mielekästä, Niinistö sanoi heti valintansa jälkeen

Kansanedustajien tyytymättömyyden taustalla on muun muassa Niinistön pitämä tiukka talouskuri eduskunnan menoissa.

- Olisin toivonut, että olisin saanut pääryhmien johtajilta kohtuudella jonkin selityksen, että missä olen epäonnistunut, Niinistö totesi.

Puhemiesäänestyksessä annettiin kaikkiaan 186 ääntä, tyhjää äänesti 29 ja hylättyjä ääniä annettiin 15. Vuosi sitten Niinistö sai vastaavissa vaaleissa 141 ääntä. Kokoomusjohto oli tyrmistynyt vaalin tuloksesta.

- Hyvin surullinen farssi. Oppositioryhmät ja osa hallituspuolueiden kansanedustajista kokivat tarpeelliseksi viedä eduskunnalta arvovaltaa, Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoo.

SDP ei myönnä protestivaalia

Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma oli yllättynyt tuloksesta. Hänen mukaansa kysymys ei ollut sovitusta prostestivaalista.

- Ei puolueemme tehnyt ryhmänä protestivaalia. Mehän ei tiedetä, mitä kukin on äänestänyt eikä tiedetä sitä myöskään Keskustan eikä Kokoomuksen osalta. Tulos oli yllättävä, mutta sen kanssa täytyy vain elää.

Pekka Ravi (kok.) sai 25 ääntä ja Ilkka Kanerva (kok.) 14. Lisäksi kansanedustajat antoivat hajaääniä kymmenelle muulle kansanedustajalle.

Pertti Virtanen (ps.) sai 3 ääntä ja Eero Heinäluoma (sd.) ja Johannes Koskinen (sd.) kumpikin kaksi ääntä. Yhden äänen saivat Matti Ahde (sd.), Esko Kiviranta (kesk.), Seppo Kääriäinen (kesk.), Ville Niinistö (vihr.) , Lauri Oinonen (kesk.), Sari Sarkomaa (kok.) ja Marja Tiura (kok.).

Varapuhemiehiksi Kääriäinen ja Filatov

Eduskunta on valinnut ensimmäiseksi varapuhemieheksi uudelleen Seppo Kääriäisen (kesk). Kääriäinen sai varapuhemiesäänestyksessä 165 ääntä.

Toiseksi varapuhemieheksi valittiim Tarja Filatov (sd). Hän sai äänestyksessä 160 ääntä.

Toinen varapuhemies vaihtui kun sosiaalidemokraatit päättivät kierättää keskeisiä politikkojaan. Toisena varapuhemiehenä viime vuodet toiminut Johannes Koskinen siirtyy SDP:n ulkopolitiikan puhemieheksi ja eduskunnan ulkoasianvaliokunnan jäseneksi. Filatov puolestaan on aiemmin toiminut sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajana.

Lähteet: YLE Uutiset