3.2.1940: Hiihtopataljoona tuhotaan Kuhmossa

Pataljoona Mankonen tuhoaa lopullisesti Kuhmon Löytöjärvellä venäläisen hiihtopataljoonan. Hyvin varustettu siperialainen hiihtojoukko on menettänyt kolmessa päivässä noin 400 miestä kaatuneina.

Yle Uutisten artikkeliarkisto
Neuvostoliittolaisia pommikoneita taivaalla jatkosodan aikana.
SA-kuva

Vihollisen hyökkäykset torjutaan Mannerheim-linjalla Summassa, Suokannassa ja Oinaalassa. Taipaleella venäläisten tulenjohtolentokone on ilmassa koko päivän, johtaen vihollisen tykistötulta. Eräältä viholliselta kaapatusta kartasta havaitaan, että Taipaleen lohkon komentopaikka on venäläisten tiedossa.

Venäläiset 7. ja 13. Armeija saavat ensimmäiset tehtävät Suomen puolustuksen murtamiseksi Karjalan kannaksella. Suomalaisten tiedustelutietojen mukaan venäläisillä on hyökkäyksen painopistealueella noin nelinkertainen jalkaväen ja monikymmenkertainen raskaan tykistön ylivoima.

Neuvostokoneet ilmapommittavat useita paikkakuntia: Kuopiossa saa surmansa 34 henkilöä, lisäksi haavoittuu 38 henkilöä. Suurin osa surmansa saaneista on suojautuneena puistojen suojakaivantoihin, joihin tulee viisi täysosumaa.

Viipurissa vihollinen pommittaa ankarasti Torkkelinkadun, Punalähteen-torin, Kauppatorin, Vanhankaupungin ja Havin kaupunginosan seutuja.Viipurin Tuomiokirkko tuhoutuu osittain. Kotkassa syttyy Enso Gutzeitin sahan lautatarha palamaan ja tuhoutuu miltei kokonaan.

Kansainvälinen työtoimisto ilmoittaa, että Neuvostoliitto on erotettu kansainvälisestä työjärjestöstä ILO:sta.

Kreivitär Eva Sparre, marsalkka Mannerheimin sisar, saapuu New Yorkiin pitääkseen Yhdysvalloissa Suomea koskevan esitelmäsarjan.

Suomalaiset suurjuoksijat Paavo Nurmi ja Taisto Mäki saavat sankarin vastaanoton saapuessaan New Yorkiin. Heitä on jo satamassa vastassa tuhansia ihmisiä ja kymmeniä lehtimiehiä.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset