Autio: Eduskunnan jäykkään järjestelmään vaikea sopeutua

Eduskunta on palannut joululomalta. Vaikka eduskunta työpaikkana kuulostaa jännittävältä, kansanedustaja Risto Autio (kesk.) on enimmäkseen työhön pettynyt. Päätöksenteko on jäykkää, mikä saa teatterimiehen mielen matalaksi.

Risto Autio
Kansanedustaja Risto Autio eduskunnan kahviossa
YLE / Heidi Kononen

Risto Autio on ensimmäisen kauden kansanedustaja Hausjärveltä.

- Mä kuvittelin, että mulla olis enemmän vaikuttamisen mahdollisuutta. Valitettavasti täällä on todettava nää järjestelmät vaan todeksi. Ei voi hakata päätä seinään loputtomiin, kuvaa mies kansanedustajan työtään.

Autio on ihmetellyt, miten hitaasti asiat eduskunnassa etenevät. Ja kun hallitusohjelma on tehty, sen jälkeen yksittäisellä rivikansanedustajalla on enää melko vähän sanottavaa.

Myös jotain positiivista

Mutta ei Autio ole pelkästään pettynyt. Kun pahin harmistus on mennyt ohi, on hausjärveläinen alkanut nähdä työssä myös hyviä puolia. Tyytyväisyydenaiheita on löytynyt muun muassa kulttuuripuolelta ja tiedemaailmasta.

- Saatiin tässä talossa läpi tutkijoille, tieteentekijöille ja apurahansaajille sosiaaliturva toissavuonna. Syksyn alla saatiin torpedoitua tekijänoikeusmuutosehdotukset.

Silti näyttelijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana ennen kansanedustajuuttaan toiminut Risto Autio moittii päätöksentekoa jäykäksi järjestelmäksi.

Teatterintekijän tehtävä on etsiä totuutta ja sitä, mikä tässä maailmassa on tärkeätä.

- Mutta tässä talossa sitä totuutta ei löydä. Täällä on kaikilla ihmisillä ja varsinkin puolueilla eri totuus. Sitä totuutta ei löydy edes historiankirjoista. Jos joku täältä tekee muistelmat, nekin on niin omalla tavallaan subjektiivisesti tehty, että etipä sieltä se totuus.

"Ja sehän eniten sieppaa"

Kun eduskunta maanantaina kokoontui kuuden viikon loman jälkeen, järjestivät demarit johtopaikkojaan ja Sauli Niinistöä vastaan protestoitiin puhemiehenvaalissa. Se sai aikaan vipinää eduskunnassa ja tietenkin mediassa.

Risto Autio seurasi eduskunnan maanantain tapahtumia tovin lehteriltä. Hän myöntää yllättyneensä siitä, millaisen vastaanoton puhemiesvaali maanantaina sai. Hän osasi kyllä odottaa, että Sauli Niinistöä kaikki eivät vaalissa äänestä, mutta niin vähäinen kannatus oli käsittämätöntä.

Eduskunnan lehterillä YLE Radio Hämeen toimittajan kanssa istunut Autio intoutui pohtimaan myös ryhmäkuria. Autiota harmittaa se, että kansanedustajat eivät voi tehdä niin kuin itse ajattelevat, vaan ryhmäkuri painaa päälle.

- Ja sehän tässä työssä eniten sieppaa, Autio tunnustaa.

Se kuva, joka kansalaisille tulee eduskunnasta ja sen työstä välittyy muun muassa ison salin istuntojen kautta. Se ei anna täysin oikeaa kuvaa kansanedustajan työstä, sillä varsinainen työ tehdään valiokunnissa.

Valtiopäivien avajaisia vietettiin keskiviikkona.

Lähteet: YLE Häme