Hinatessa tarvitaan myös rauhoittelutaitoja

"Ole valmis" voisi lukea hinauspalvelua tarjoavan vyössä. Apuun pitää rientää vaikkä yöllä. Eikä riitä, että hallitsee hinauksen salat ja säännöt, pitää myös osata rauhoittaa tien päälle jäänyttä autoilijaa.

Ensimmäiset pakkaset tiesivät hinausautoille töitä. Kuva: Juha Kemppainen/YLE

Lähes parikymmentä vuotta hinauspalvelua hoitanut Harri Lahtinen Tampereen Haukiluomasta ei pane pahakseen, vaikka talvi on ollut luminen. Töitä riittää.

- Tuntia kahta tässä on saanut nukkua öisin, muuten on menty koko ajan. Normaalikuukausi on noin puolet näiden sesonkikuukausien liikevaihdosta, Lahtinen laskee.

Jos ei ajeta, huolletaan kalustoa. Harri Lahtinen viihtyykin kalustonsa parissa, mutta onneksi talli on lähellä kotia.

- Työmatkani on neljä metriä, kun tulee autokatoksen läpi tallin puolelle. Vaimo on sanonut jo vuosia, että minä olen asuntosäästäjä, en ole koskaan tuolla kodin puolella, Lahtinen hymyilee.

Yleensä tien varressa on mies

Yleesä tien päältä haetaan uuden mallisia autoja. Vanhemmille malleille osataan itsekin antaa ensiapua ja niitä myös hinataan itse uskaliaammin.

- Tekninen vika on yleisin syy, miksi minulle soitetaan, auto on vaan hiljentynyt. Usein on myös rengas puhki, Harri Lahtinen kertoo.

Lahtinen hakee pikkuautot sadan kilometrin säteeltä kotoaan. Isojen autojen kohdalla toiminta-alueena on koko maa. Jos hinattavalla ei ole hinausvakuutusta, käy Lahtiselle maksuvälineeksi ainoastaan käteinen.

- Yleensä asiakkaat ovat miehiä. Jos nainen on jäänyt tienpäälle, niin yleensä silloinkin mies soittaa, että vaimo on siellä ja siellä, voisitko käydä hakemassa, Lahtinen kuvaa.

Aropuput tien laidassa

Usein paikalla tarvitaan myös psykologisia taitoja.

- Osa asiakkaista on rauhallisia, osa on täysin paniikissa. Usein täytyy ensin rauhoitella. Jos on vaikka ajettu johonkin lumipöykkyyn, niin siellä saatetaan mennä kuin aropupu tien laitaa edestakaisia ja katsoa, että onkohan se rikki, vai mitä sille on tapahtunut.

Harri Lahtinen ohjaa autoilijoita pysymään rauhallisena ja huolehtimaan aivan ensimmäiseksi turvallisuudesta.

- Jos auto jymähtää, ensimmäisenä täytyy laittaa tielle varoituskolmio ja koetetaan saada auto niin kauas tienreunaan kuin mahdollista. Jos hätävilkut toimivat, laitetaan ne päälle ja sen jälkeen soitetaan numerotiedusteluun ja tiedustellaan, mistä löytyy lähin hinuri.