1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenranta rakentaa kulttuurisiltaa Pietariin

Paperisotaa, rahoituspäätösten odottelua ja viidet valokuvat soittimista. Näin listaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin Pietarin-matkan valmisteluja intendentti Milko Vesalainen. Orkesteri esiintyy Pietarissa lauantaina. Aloite orkestereiden yhteistyöstä tuli Pietarista.

kulttuuri

Lappeenrannan kaupunginorkesterin vierailu liittyy suurempaan Culture Bridge -hankkeeseen, jota on suunniteltu jo toista vuotta.

- Tämä on päänavaus yhteistyölle, jossa vuorovaikutusta on molemmin puolin, Vesalainen kertoo.

Lappeenrannassa on pohdittu jo pitkään, miten orkesteria voisi hyödyntää liike-elämässä. Kaupunki haluaisi viime vuonna satavuotispäiväänsä juhlinutta orkesteria hankkeisiinsa mukaan. Lappeenrannan ja Pietarin kulttuuriyhteistyölle pyritään kuitenkin etsimään rahoitusta kaupungin ulkopuolelta.

- Vierailukonserttien rahoituksen järjestäminen on hankalaa, koska kaupunkien budjetit ovat laman aikana erittäin tiukoilla. Olisi toivottavaa saada rahaa kulttuurivientiin tarkoitetuista varoista. Mikäpä olisi sen parempaa kulttuurivientiä kuin suomalainen musiikki suomalaisen orkesterin soittamana, kysyy Milko Vesalainen.

Finlandia soi suomalais-venäläisin voimin

1990-luvun laman jälkeen moni kaupunginorkesteri jäi pyristelemään niukkuuteen. Lappeenrannassa orkesterivakansseja on edelleen 21, joka on moniin orkesteriteoksiin liian vähän. Intendentti Milko Vesalainen muistuttaa, että orkesteri voisi luoda paikkakunnalle uusia työpaikkoja ja toimia houkuttimena.

- Orkesterin ja ylipäänsä kulttuurin rahat ovat niin pieniä kuntatalouden kokonaisuudessa, että niitä voitaisiin mielestäni vahvistaa.

Pietarin filharmoniassa orkesteri esiintyy omassa kokoonpanossaan.

- Ohjelmisto on siitä mainio, että Kalevi Ahon sinfonia on juuri kuin nakutettu meille, ja pystymme matkustamaan omalla kokoonpanollamme. Konsertin yksi erikoinen piirre on se, että soitamme yhdessä Pietarin kansallisorkesterin kanssa Jean Sibeliuksen Karelia-alkusoiton ja lopuksi vielä Finlandian.

Vesalainen ei usko, että suomalainen ja venäläinen orkesteri ovat koskaan ennen esittäneet yhdessä Finlandiaa. - Kymmenen vuotta sitten tämä olisi varmaan ollut täysin mahdoton ajatus, Vesalainen naurahtaa.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Katri Henriksson

Lue seuraavaksi