1. yle.fi
  2. Uutiset

Lama ei vähentänyt maailman sotilasmenoja

Valtioiden sotilasmenot ovat jatkaneet kasvuaan maailmanlaajuisesta taantumasta huolimatta. Kun vuonna 2006 aseisiin käytettiin 1 300 miljardia dollaria, vuonna 2008 summa oli jo 1 550 miljardia dollaria. Vuonna 2009 summa kasvoi edelleen.

Ulkomaat
Kiinalaiset sotilaat juoksevat aseet olillaan Pekingissä.
Kiinan armeijan sotilaat esittelivät taitojaan Pekingissä viime vuoden heinäkuussa.Diego Azubel / EPA

Tutkimuslaitos International institute for Strategic Studies (IISS) on julkaissut maailman asemenoista raporttinsa Military Balance 2010.

Vaikka rahamäärissä mitaten valtioiden puolustusbudjetit ovat selvästi kasvaneet, aseiden osuus maailman bruttokansantuotteesta on pysynyt jotakuinkin ennallaan, runsaassa 2,5 prosentissa.

Suurimmat aseiden hankkijamaat, Kiina, Yhdysvallat, Japani ja Ranska pitivät asemenonsa vuosina 2006 - 2008 suunnilleen ennallaan. Kasvu oli korkeintaan vähäistä. Venäjä oli suurista asemahdeista ainoa, jonka asemenot supistuivat jonkin verran. Useimmat Lähi-idän maat kasvattivat asemenojaan maltillisesti.

Pidemmällä aikavälillä, eli vuosina 2000 - 2009, Yhdysvaltain asemenot ovat kasvaneet peräti 75 prosenttia, IISS kertoo. Nyt useimmissa Nato-maissa puolustusbudjettien uskotaan saavuttaneen kattonsa. Monella maalla valtiontalous on kovilla. Esimerkiksi Britanniassa ja Ranskassa puolustusbudjetteja saatetaan leikata voimakkaastikin.

Samaan aikaan suuret, kehittyvät taloudet, kuten Brasilia, Intia ja Kiina jatkavat asevoimiensa uudenaikaistamista, mikä merkitsee sotilasmenojen kasvua.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi