Yliaktiivinen rakko juoksuttaa satojatuhansia

Kun virtsalla pitää käydä niin tiheästi, että elämänsä on järjestettävä vessapaikkojen ja -aikojen väliin, kärsii luultavasti yliaktiivisesta rakosta. Vaiva koskettaa peräti 400 000 suomalaista, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

terveys
Kuka maksaa, jos vessanpönttö halkeaa? Asunto-osakeyhtiölain uudistuksessa tähänkin asiaan tulee selvyys.
YLE / Marjut Suomi

Pahimmillaan yliaktiivisen rakon takia kärsii sosiaalinen elämä. Milloin rakko sitten on yliaktiivinen?

- Virtsapakko ja virtsallakäymisen tiheys muodostuu riesaksi. Päiväjärjestys suunnitellaan vessassakäyntien perusteella. Pahimmillaan vaiva sammuttaa sosiaalisen elämän kokonaan ja pakottaa vaippoihin, kuvaa Terveystalo Lahden vastaava lääkäri Juha-Pekka Kaukonen.

Yliaktiivisen rakon oireista kärsii 400 000 suomalaista ikään ja sukupuoleen katsomatta. Toisilla oireita on vähemmän, mutta usealla ne haittaavat jokapäiväistä elämää vuorokauden ympäri.

Moni järjestelee huomaamattaan päivänsä siten, että vessa on aina lähellä. Sosiaalinen elämä ja elämänlaatu kärsivät.

Hoitoon ei hakeuduta, koska usein oireiden mielletään liittyvän normaaliin ikääntymiseen tai niiden syytä ei osata tunnistaa. Virtsaamisvaivoista myös hävetään puhua.

Yliaktiivisen rakon syy on osin mysteeri, mutta hoitoa oireisiin on. Eikä vaiva ole vain vanhusten tai naisten.

- Se on väärä käsitys. Kaikenikäisillä ja myös miehillä voi olla oireita.

Mahdollisia syitäkin on monia. Vaivat kannattaa tutkituttaa ainakin kerran, ettei niiden syy ole mikään vakava. Hoitoa on sekä lääkkeillä, että lääkkeetöntä.

- Elämätapamuutoksilla ja nesteen käytön rajoituksilla voi helpottaa. Ja erilaista jumppaakin voi tehdä.

Yliaktiivinen rakko rajoittaa monen arkipäivää turhaan, koska hoitoa ja apua on tarjolla, vakuuttaa Kaukonen.

Lahden kaupunginkirjaston auditoriossa, Kirkkokatu 31, on aiheesta tänään 4. helmikuuta yleisöluento klo 18. Paikalla ovat vastaamassa kysymyksiin ja kertomassa yliaktiivisen rakon hoidosta naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Teuvo Takala ja urologian erikoislääkäri Kari Lehtoranta.

Lähteet: YLE Lahti