Hyppää sisältöön

Lupaava rokote voi pelastaa lapsia malarialta

Yhdysvaltalaiset ja malilaiset tutkijat ovat kehittäneet uuden, varsin tehokkaan malariarokotteen. Rokotetta on kokeiltu sadalla 1 - 6 -vuotiaalla afrikkalaislapsella, ja sen on havaittu vahvistavan pienten lasten immuunisuojaa vähintään samalle tasolle, millainen on koko elämänsä ajan malarialle altistuneella aikuisella.

Malariaa levittävää hämäräaktiivista ja äänetöntä horkkahyttystä eli malariasääskeä on Suomessa kolmea eri lajia. Kuva: AP Graphics Bank

Uuden rokotteen vaikuttava ainesosa pystyy torjumaan malarialoista myös silloin, kun se on jo läpäissyt tiensä immuunijärjestelmän läpi ihmisen vereen ja maksaan.

Rokote antaa pienelle lapselle erittäin vahvan vastustuskyvyn malariaa vastaan. Sen vaikutus kestää ainakin yhden vuoden.

Lapsilla on syntyjään hyvin heikko immuunijärjestelmä malariaa vastaan, mikä tekee heistä kaikkein haavoittuvaisimpia taudille. Malarialle koko elämänsä ajan altistuneet aikuiset eivät enää sairastu, vaikka saisivatkin tartunnan. Rokote kohottaa lasten vastustuskyvyn aikuisten tasolle tai jopa paremmaksikin.

Tutkijat uskovat, että rokote voi tulevaisuudessa pelastaa satojen tuhansien lasten hengen. Malariaan kuolee vuosittain miljoona ihmistä, ja suurin osa heistä asuu Afrikassa. Kuolleista enemmistö on pieniä lapsia. Malarialoinen leviää hyttysten välityksellä. Tautia aiheuttavia loislajeja on neljä, joista vaarallisimpaan uusi rokote tepsii.

Ensimmäisen kokeen hyvien tulosten ansiosta tutkijat aikovat suorittaa uuden, laajemman kokeen. Testauksen seuraavaan vaiheeseen osallistuu 400 lasta. Seuraavaksi pyritään selvittämään, voiko rokote vastustuskyvyn kasvattamisen lisäksi lieventää jo saatua tartuntaa.