4.2.1940: Lemetin motista valtava sotasaalis

Suomalaiset kukistavat Lemetin läntisen motin aamuyön kuluessa. Motista saadaan huomattava sotasaalis, mm. 32 hyökkäysvaunua, 40 autoa, kuusi kenttäkeittiötä sekä sotilassoittokunnan instrumentit. Vain noin sata vihollissotilasta onnistuu murtautumaan motista ennen sen lopullista kukistumista.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Karjalan kannaksella vihollisen tykistö, ilmavoimat ja hyökkäysvaunut tulittavat suomalaisten asemia Summassa ja Lähteellä. Jalkaväki yrittää edetä vain Summan kylässä. Ylivoimainen vihollinen yrittää uuvuttaa suomalaistaistelijat, jotka joutuvat taistelemaan ja nukkumaan avoimissa asemissa lähes 30 asteen pakkasessa. Taipaleessa puolestaan on vuoden rauhallisin yö: 7. divisioonan lohkolle lasketaan ammutun vain vajaat 50 kranaattia.

Venäläinen Dolinin hiihtoprikaati aloittaa vastahyökkäyksen Kuhmossa.

Moskovan propagandaradio kertoo klo 13, että Suomessa työläisten ajojahti jatkuu ja että koteja poltetaan ja ryöstetään upseeripaholaisten kiihottaessa sotilaitaan. Reservejä suomalaisilla ei ole tai niitä ei ehditä siirtää tarpeeksi ajoissa murtokohtiin.

Vanhusten, lasten ja työkyvyttömien on poistuttava Helsingistä. Pakkotoimenpiteisiin uhataan ryhtyä ellei kehotusta noudateta.

Amerikan-kiertueella olevat juoksijakuuluisuutemme Paavo Nurmi ja Taisto Mäki osallistuvat juhlalliseen lipunnostotilaisuuteen New Yorkin maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa.

Lähteet: Puolustusvoimat, YLE Uutiset