Hittilemmikit eivät innosta lemmikkikauppiasta

Fretit, kääpiösiilit ja maaoravat - siinä muutamia esimerkkejä eläimistä, joista on tullut viime vuosina pienoisia hittejä lemmikkeinä. Moni eläinkauppayrittäjä kuitenkin kammoksuu tällaisia lemmikkibuumeja.

kotieläimet
Porin Akvaario ja Lintu -lemmikkieläinkaupan yrittäjä Marja Malén.YLE / Mari Itkonen

Erikoisuuden tavoittelu ja lemmikkieläimet eivät ole paras mahdollinen yhdistelmä. Ruotsissa lemmikkialan kauppiaat käyvät ammattilehdissä huolestunutta keskustelua ihmisistä, jotka ottavat jopa rämemajavia ja preeriakoiria lemmikeiksi.

Mitä eksoottisempi lemmikkieläin on kysymyksessä, sitä vähemmän aikaa eläintä on totutettu elämään lemmikkinä, joten eksoottisemmat eläimet voivat olla hyvinkin arvaamattomia ja stressiherkkiä. Eksoottinen eläin tarvitsee myös asiantuntevaa hoitoa, johon kaikki eivät ole valmiita tai edes kykeneviä.

- Minä en ole lähtenyt ollenkaan näihin eksoottisten eläinten buumeihin mukaan. Mielestäni kaikki eläimet eivät vain yksinkertaisesti sovi lemmikeiksi tai elämään häkeissä, toteaa 30 vuotta Porissa lemmikkieläinkauppaa pitänyt Marja Malén.

Tiukka täti - eläinten puolesta

Porin Akvaario ja Lintu -eläinkauppa myy tällä hetkellä marsuja, hamstereita ja gerbiilejä sekä akvaariokaloja. Lisäksi kauppaa tehdään myymällä lukuisten lemmikkieläinten hoitotarvikkeita. Kaupantekijäisiksi lähtee aina opastusta lemmikin hoitoon.

- Nykyäänhän tietoa lemmikeiden hoidosta löytää helposti internetistä, mutta silti annan asiakkaille opastusta. Puutun välillä tiukastikin tilanteisiin, joissa ihmiset haluavat esimerkiksi ostaa akvaarioon kaloja, jotka eivät tule toimeen keskenään. Olen välillä aika tiukka täti - eläinten hyvinvoinnin hyväksi, Marja Malén naurahtaa.

Lähteet: YLE Satakunta / Mari Itkonen