Seksuaaliterveystietoja voi kartuttaa syksyllä

Torniossa Peräpohjolan opistolla järjestettävät seksologian jatko-opinnot alkavat ensi syksynä ja haku on käynnissä nyt. Nimensä mukaisesti luvassa on jatko-opintoja seksuaalineuvojille, mutta myös esimerkiksi perusterveydenhuollossa työskenteleville.

seksologia
Rehtori Jyri Ulvinen ja pääkouluttaja, kliininen seksologi Irma Tuisku odottavat nyt hakemuksia koulutukseen.YLE / Matti Sunnari

Seksuaalineuvojia on Peräpohjolan opistolla koulutettu vuodesta 2004 lähtien. Opiston rehtori Jyri Ulvinen kertoo, että kurssit ovat aina täyttyneet ja se on hänen mielestään merkki siitä, että koulutus on hyvää ja tarpeellista.

Kouluttajaksi seksologian jatko-opintoihin ryhtyvä kliininen seksologi Irma Tuisku kertoo kurssille hakeutuvien työskentelevän pääasiassa perusterveydenhuollossa, nuorisotyössä tai opetusalalla.

- On ollut myös useita lääkäreitä, psykologeja, sairaanhoitajia ja fysioterapeutteja. Tämä on hyvä ammatillisena lisäkoulutuksena heille, joiden työssä seksuaalistakaan puolta ei voi unohtaa. Esimerkiksi fysioterapeutin kuntouttavassa työssä ihminen on kokonaisuus, sanoo Irma Tuisku.

Seksuaalineuvoja vai seksologi?

Seksuaalineuvojan työstä seksologin toimenkuva eroaa sillä, että seksologin kanssa hoitosuhde on usein pidempikestoinen ja syvemmälle syihin ja seurauksiin pureutuva.

- Tapaamisia vaikkapa seksiongelmista kärsivän pariskunnan kanssa voi olla viidestä kerrasta ihan vuoden mittaiseen hoitojaksoon asti. Joskus ongelmien setviminen aloitetaan sillä, että opetellaan pari kuukautta ensin keskustelemaan, kuvailee Tuisku.

Ensi syksynä alkavaan koulutukseen on parhaillaan hakuaika menossa. Hakijat kutsutaan ryhmähaastatteluun toukokuun viimeisellä viikolla ja valinnat ovat tiedossa kesäkuun alussa. Koulutukseen otetaan 16 henkilöä.

Lähteet: YLE Perämeri / Kati Siponmaa