Apteekin salmiakki menestyy tuonnista huolimatta

Perinteisellä apteekin salmiakilla riittää edelleen kysyntää. Hollolasta lähtee vuosittain noin puoli miljoona makeista myyntiin, eikä kysyntä ole vähentynyt vaikka kotimaisen salmiakin rinnalle on tullut ulkomaalaisia tuotteita. Apteekin salmiakkia saa edelleen pääosin vain apteekeista, yritys kuitenkin mielisi myös kauppoihin.

terveys
Salmiakkia
Salmiakki "kiillotetaan" betonimyllyä muistuttavassa rummussa.YLE Lahti

- Meidän osuus salmiakin myynnistä Suomessa on pieni, mutta vakaa. Toivoisimme kuitenkin saavamme tuotteita myös valtakunnallisten kauppaketjujen, Keskon ja S-ryhmän hyllyille, mutta siellä ei olla ilmeisesti kiinnostuneita näin pienestä yrityksestä, toteaa Kirsti Sariola, Haganol Oy:n kahden hengen yrityksen hallituksen puheenjohtaja.

Ulkomaiset tulevat

Suomi on salmiakin maa. Makeista syödään Sariolan mukaan lähinnä vain muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Hollannissa. Sitä kuitenkin valmistetaan ulkomailla ja tuodaan Suomeen.

- Merkillistä, että esimerkiksi Espanjasta tulee tuotteita tänne. Toistaiseksi kilpailun lisääntyminen ei ole näkynyt meidän menekissä, viime vuodet on pysytty samalla tasolla, noin puolen miljoonan makeisen vuosituotannossa.

Verenpainetta toisille - toisille terveyttä?

Salmiakki on ns. suolaista lakritsia. Sen tiedetään kohottavan joillain ihmisillä verenpainetta, eikä sen liikasyöntiä suositella. Toisaalta maailmalla on tehty tutkimuksia, joissa on havaittu, että salmiakilla voi olla myös positiivisia vaikutuksia.

- Joissain ulkomaisissa tutkimuksissa lakritsinjuuren sisältämät ainesosat ovat vaikuttaneet jopa tauteihin kuten SARS ja HIV, kertoo Sariola.

Haganolin toinen jäsen, toimitusjohtaja Jari Simola kertoo, että salmiakilla voi päästä myös tupakasta eroon. Tosin siinäkin on riskinsä...

- Tiedän tapauksen, jossa henkilö pääsi tupakasta nikotiinipurukumeilla ja sen jälkeen salmiakki korvasi purukumit. Muuten hyvä, mutta hammaslääkärilasku oli sen jälkeen yllätys kun suu oli täynnä reikiä, nauraa Simola mutta muistuttaa, että voi se perunakin olla vaarallista jos syö liikaa.

Lähteet: YLE Lahti