Kiinan valtion näkemykset radioidaan Tampereelta Eurooppaan

Kiinan valtio vahvistaa tiedotustoimintaansa Euroopassa. Suurvallan maksamaa ohjelmatoimintaa tehdään Tampereella 30 hengen voimin. Radiolähetykset kattavat suurimman osan Euroopasta. Tiedotustutkijat arvioivat, että Kiina haluaa pönkittää asemaansa myös radioaalloilla.

Kotimaa
Sormet pyörittävät radion asemanvalintasäädintä
Yle

Innokkaat radioharrastajat etsivät kuunneltavaa ympäri maailman. Porin keskiaaltolähettimen taajuudelta 963 kilohertsiä tulee aamulla ja illalla Kiina-aiheista ohjelmaa.

Taustalla on Kiinan kansainvälisen radion ja tamperelaisen FutuVision-yrityksen yhteistyö. Tampereella 30 hengen tiimi tekee radio-ohjelmia ja nettisisältöjä kymmenellä kielellä. Tampereella tehdään ohjelmia suomeksi, viroksi, tanskaksi ja liettuaksi. Lisäksi ohjelmia tai nettisivuja tarjotaan englanniksi, islanniksi, norjaksi, venäjäksi, saksaksi, puolaksi, tsekiksi ja ranskaksi.

Läntiset mediat raportoivat usein kriittisesti Kiinan ihmisoikeusloukkauksista. Tampereella tehtävissä lähetyksissä pääpaino on kulttuurilla ja matkailulla. FutuVisionin Päätoimittaja Jutta Valkeinen kertoo, että ohjelmia varten on tehty kuulijatutkimuksia. Niiden perusteella tiedetään että suomalaisille ei kannata tehdä ohjelmia Kiinan politiikasta, vaan ruuasta ja historiasta.

Poliittisista kiistakysymyksistä halutaan välittää aina myös Kiinan valtion näkemys, kertoo Valkeinen.

- Tämä on ehkä ainoa foorumi ainakin suomen kielellä tai pohjoismaisilla kielillä, jossa pystyy ottamaan selvää, mitä mieltä Kiina on eri asioista, objektiivista mediaahan ei ole. Se on minun henkilökohtainen mielipiteeni, toteaa Jutta Valkeinen.

Ohjelmia eurooppalaiseen makuun

Osa lähetettävistä ohjelmista tulee Kiinan kansainväliseltä radiolta (China Radio International), joka myös maksaa toiminnan. Porin keskiaaltolähettimen kautta ne leviävät suurimpaan osaan Eurooppaa. Lisäksi ohjelmia tarjotaan kaupallisten FM-asemien ohjelmavirrassa.

Tampereen toimitus on saanut kiitosta Kiinalta juuri siitä, että se on sovittanut ohjelmia eurooppalaiseen makuun.

Pitkään propagandaa tutkinut tiedotusopin professori Heikki Luostarinen arvioi, että Kiina odottaa rahoilleen vastinetta eli ohjelmatoiminnalla halutaan myös vaikuttaa.

- Kyllä sitä varmasti voi varmasti kutsua propagandaksi, sillä tavalla että Kiina kuitenkin ajattelee ehkä vähän samalla tavalla kuin Neuvostoliitto ja yrittää edistää omia etuja maailmalla ja omaa suurvalta-asemaa, arvioi Luostarinen.

Professori katsoo, että suomalaisten tulisi harkita tarkoin, millaista yhteistyötä virallisen Kiinan kanssa tehdään. Luostarinen muistuttaa että 70-luvulla saatiin karvaita kokemuksia liian likeisestä yhteistyöstä itänaapuriin.

- Yrityksillä, yliopistoilla ja medialla on suuri kiusaus lähteä mukaan. Täytyisi jotenkin muistaa, että taustalla on autoritäärininen hallinto, joka sortaa omaa väestöään.

Afrikassa käydään tiedotustaistelua

Päätoimittaja Jutta Valkeinen ei pidä ristiriitaisena sitä, että ohjelmatoiminnan rahoittaa yhden puolueen hallitsema valtio.

- Olen itse ollut töissä kaupallisessa mediassa aiemminkin. Siinä esimerkiksi ei tietystä ravintolaketjusta saanut kirjoittaa mitään negatiivista, koska se on mainostaja. Siirtyminen tähän yhteistyöhän ei ole yhtään sen vaikeampaa, sanoo Valkeinen.

Kiina on vahvistanut tiedotustoimintaansa Euroopan lisäksi myös Afrikassa, jossa ohjelmia kuulee mm. hausan ja swahilin kielillä. Vastapuolella Yhdysvaltain Voice of America lähettää ohjelmaa muun muassa kantonin ja mandariininkiinan kielillä.

Tampereella toiminta kasvaa ja parhaillaan toimitukseen rekrytoidaan lisää väkeä. Jatkossa tavoitteena on avata uusia asemia ja lähettää ohjelmaa entistä useammalla kielellä. Yhteistyöstä hyötyy myös ranskalainen Digita, joka myy lähetysaikaa omistamaltaan Porin asemalta.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen