1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tiibetin säät sekaisin viime vuonna

Himalajan vuoristossa sijaitsevan Tiibetin alueen sää oli viime vuonna ennätyslämmintä. Helteiden seurauksena eräiltä seuduilta jopa loppui juomavesi. Vuoristoinen Tiibet on hyvin altis ilmaston lämpenemiselle.

Luonto

Kiinaan kuuluvan Tiibetin keskilämpötila oli viime vuonna 5,9 astetta, 1,5 astetta tavanomaista korkeampi, kertoo valtiollinen China Daily -sanomalehti.

Lämpöennätykset saavutettiin 29 havaintoasemalla, mm. pääkaupungissa Lhasassa.

Viime vuosi oli myös kuivin vuosi Tiibetissä 39 vuoteen. Maatalousmaasta kahdeksasosa, 30 000 hehtaaria, kärsi jatkuvasta kuivuudesta. Paikoin ihmisiltä loppui myös juomavesi ja he joutuivat turvautumaan pulloveteen.

Himalajan vuoristojäätiköiden on havaittu sulavan kiihtyvällä nopeudella. Tämä näkyy Tiibetissä vuoristojärvien laajenemisena. Lyhyellä aikavälillä ilmaston lämpeneminen merkitsee Kiinan länsiosien jokien paisumisena, pidemmällä aikavälillä seurauksena voi olla kuivuutta, mikäli jäätiköt katoavat.

Viranomaiset ovat huolissaan myös Tiibetin ja Kiinan yhdistävän rautatien tulevaisuudesta. Rautatie on rakennettu vuoriston ikiroudan päälle. Ilmaston lämpeneminen voi alkaa sulattaa routaa.

Lähteet: Reuters