Villasukka puhkeaa uuteen kukoistukseen

Villasukkien suosio on kasvussa ja yhä useammat neulovat sukkansa itse. Tuskaa tuottaa sukan kantapää ja ohjeet, joiden tulkitseminen ei aina ole helppoa.

Kotimaa
Villasukkia narulla Sukkarekassa.
Sukkarekassa roikkuu villasukka poikineen.YLE/ Heikki Ambrusin

Villasukkapulmaan löytyy ratkaisu rekasta, jota Martat ja neulealan yritys Novita ovat kierrättäneet ympäri Suomea. Nyt rekka on saapunut Helsinkiin.

- Villasukka ja sen neulominen on herättänyt valtavasti kiinnostusta eri puolilla Suomea. Sukan kutomisesta ovat myös nuoret yhä kiinnostuneempia, kertoo Susanne Ranta-Kiiski Novita Osakeyhtiöstä.

Villasukan tekeminen onnistuu kun malttaa noudattaa ohjeita. Ensin etsitään oikeansorttinen lanka ja otetaan esille siihen sopivat puikot.

- Käyttösukkaa ei kannata neuloa ihan puhtaasta villasta vaan mieluummin sekoitelangasta. Silloin sukasta tulee kestävä. Villainen sukka sopii mainiosti unisukaksi, selvittää Ranta-Kiiski.

Huovuttamalla paksuutta sukkaan

Huovutusneulalla ja villahöytyväisillä voi sukkaan tehdä monenlaisia koristeita. Samalla se tuo sukkaan lisää paksuutta.

- Sukan voi huovuttaa myös nurjalta puolelta. Näin jalkapohjaan saadaan lisää paksuuttaa, selostaa Pirkko Elomaa-Vahteristo Marttaliitosta.

Sukkien ja muiden neuleiden tekeminen on taas suosiossa. Tästä kertoo se, että esimerkiksi Novitan viime vuoden myynti nousi edellisvuodesta viidenneksellä.

Lähteet: YLE Helsinki/ Outi Pukkila