1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin Pirkkolassa viikonloppuna rullaluistelun SM-kisat

Pirkkolan täksi kesäksi valmistuneella rullaluisteluradalla kisataan kuudella eri matkalla. Kisoihin odotetaan 60 kilpailijaa. SM-kisat ovat nykyaikaisen kilparullaluistelun ensimmäiset Helsingissä 20 vuoteen.

rullaluistelu

Rullaluistelu on lämpimien maiden laji. Harva tietää, että Suomessakin on rullien päällä luistellen kilpailtu kuitenkin jo 50-vuotta.

Perjantaina Helsingin Pirkkolan tuoreella radalla alkavissa SM-kisoissa on mukana kanasainvälisestikin lajissa menestyneitä suomalaisia. Helsingin työväen luistelijoiden Teemu Ylänen voitti viikko sitten Hollannissa rullaluistelun 300 metrin sprinttikisan. Menestys lajissa vaatii kovaa treeniä viikoittain.

Ylänen käy täysipäiväsesti töissä. Hän harjoittelee rullaluistelua talviaikaan 12 tuntia viikossa. Kesällä vähän vähemmän. Kilpailukaudella ei niin paljoa treenata. Tehdään terävää ja vähemmän määrää.

SM-kisoissa luvassa lähtojä kuudessa eri lajissa

Urheilulajina rullaluistelu ei meillä ole kovin tunnettu. SM-kisoissa kilpaillaan yksilötasolla lyhyillä sprinteillä, joissa aika ratkaisee. Lisäksi on luvassa pidempien matkojen yhteislähtöjä.

Rullaluistelija Teemu Ylänen on parhaimmillaan lyhyillä sprinteillä. Näissä SM-kisoissa hän tavoittelee voittoa 200 metrin aikakisasta ja 500 metrin ryhmäsprintistä.

Rullaluistelu on tekniikkalaji

Suomen luisteluliiton tapahtuma- ja lajipäällikkö, entinen pikaluistelija Lauri Paalasmaa kertoo, että laji antaa harrastajalleen kaikkein eniten henkisiä ja teknisiä haasteita. Miten tulla koko ajan paremmaksi ja paremmaksi rullaluistelijaksi teknisesti. Tekniikka on iso osa lajin sielua ja pelin henkeä.

Pirkkolan rata on avoin kaikille

Suomen luisteluliitossa on ollut periaate, että jos johonkin kaupunkiin tai kuntaan tulee uutena ratana rullaluistelubaana ja seura pystyy järjestämään, niin sinne myönnetään avajaiskisoiksi SM-kisat, sanoo Paalasmaa.

Rullaluistelija Teemu Ylänen Helsingin työväen luistelijoista kehuu uutta rataa hyväksi treenipaikaksi. Hänen mukaansa koko pääkaupunkiseudun luistelijat ovat olleet tyytyväisiä siitä, että Helsingin kaupunki asfaltoi ja aitasi paikan luistelijoille. Paikka on turvallinen myös lasten ja senioreiden treenata täysillä vauhdeilla.

Pirkkolan uusi rullaluistelurata on avoin kaikille harrastajille. Radalla järjestetään viikoittain opastusta lajiin tiistaisin ja torstaisin kello 18.

Pääkaupunkiseudulla on aktiiviluistelijoita tällä hetkellä muutamia kymmeniä.

Lähteet: YLE Helsinki/ Suvi Vesalainen

Lue seuraavaksi