Fame sytytti Kirsti Wallasvaaran uudelleen

Kirsti Wallasvaara muistetaan edelleen parhaiten ”Käpy selän alla” –elokuvasta. Mutta hän on tehnyt mittavan uran myös teatterin puolella. Hän on työskennellyt pitkään Lahden kaupunginteatterissa.

Kuva: YLE / Lahti

Näyttelijätär kertoo, että hänen ”iättömyytensä” salaisuus on pyöräilyssä, ulkoilussa ja veden juonnissa. Sen lisäksi pitää tehdä mistä tykkää. Hän pitää työstään edelleen, vaikka se on muuttunut ja vaatimukset ovat kasvaneet.

Kaupunginteatterissa ihmiset joutuvat koville. Ensi- iltoja on paljon ja tekijöitä vähän. Vaikka väkeä on lähtenyt pois, uusia ei ole otettu tilalle.

- Nyt ollaan varmaan sillä rajalla, että paljon vähemmällä ei voida toimia.

Töitä riittää

Moni varttuneempi naisnäyttelijä on valitellut roolien vähenemistä, mutta Wallasvaaran omat kokemukset ovat olleet päinvastaisia. Tahti on vain kiihtynyt viime vuosina.

- Ehkä muutenkin nykyään arvostetaan vanhoja naisia enemmän kuin ennen. Aikaisemmin heidät sysättiin helpommin syrjään. Nykyisin naisia on myös paljon ohjaajina ja lisäksi on runsaasti tekstejä, joissa maailmaa tarkastellaan viisaitten naisten kautta.

Kirsti Wallasvaara on mukana kaupunginteatterin ja Lahden ammattikorkeakoulun musiikinalan musiikkiteatterin opiskelijoiden kanssa tehdyssä musikaalissa ”Fame”, jossa hän esittää tiukkapipoista opettajatarta. Hän kehuu yhteistyötä nuorten kanssa ja korostaa, että heillä on myös taitoja.

- Millä tavalla tuokin porukka laulaa. Ei voi kun hattua nostaa. Sieltähän löytyy ihan helmiä joukosta.

Suomessa laadukasta näyttelijätyötä

Suomalaista teatteria kokenut näyttelijä pitää kaiken kaikkiaan varsin korkeatasoisena. Mutta ei siitä paljon tiedetä. Hän arvostelee esimerkiksi Helsingin Sanomien toimintaa. Lahteen on lyhyt matka ja helppo tulla, mutta lehden kulttuuritoimittajat eivät vaivaudu katsomaan minkälaista työtä täällä tehdään.

Hyviksi teattereiksi hän listaa paljon esillä olevien Helsingin kaupunginteatterin ja Kansallisteatterin lisäksi muun muassa Teatteri Jurikan ja Tampereen työväenteatterin.

Lahden kaupunginteatteria hän pitää hyvänä talona. Se johtuu siitä , että kaikki ihmiset työtehtävästä riippumatta ovat erittäin sitoutuneita.

Hän kiittelee myös teatterinjohtaja Maarit Pyökäriä siitä, että tämä tajusi mahdollisuuden ja on käynnistänyt yhteistyön teatteri Vanhan Jukon kanssa.

Esimmäistä kertaa järjestettävää Thalia Gaalaa Kirsti Wallasvaara pitää tarpeellisena, koska teatteri on jostain syystä jäänyt lapsipuolen asemaan, kun kaikki muut ovat ruvenneet nostamaan itseään.

Thalia Gaalassa palkitaan edellisen vuoden parhaita tekijöitä 19 eri kategoriassa. Omaksi suosikikseen Kirsti Wallasvaara nimeää muun muassa Tampereen työväenteatterissa esitettävän, Sirkku Peltolan kirjoittaman ”Äitee en yksiöön ota” näytelmän.

Ohjaajista ja näyttelijöistä hänen listalleen pääsevät Sirkku Peltolan lisäksi, Laura Jäntti, Pekka Milonoff, Kaisa Korhonen. Näytteiijä suosikeihinsa hän nostaa vielä Ilkka Heiskasen, Lotta Lindroosin, Pertti Sveholmin. Uusista nimistä esiin nousee Samuli Vauramo ja Pihla Viitala.