Pizza sai EU:n tuotesuojan

Pizzan synnyinkaupungin Napolin erikoisherkku, pizza napoletana, on saanut EU:n tuotesuojan. Napolilaispizzan valmistajien on nyt käytettävä tiukasti määriteltyjä raaka-aineita tai vaihdettava pizzansa nimeä.

kulttuuri
Pizzaa tarjoillaan juhlijoille kadulla Napolissa.
Napolilaiset juhlivat jo joulukuussa paikallisen pizzan saamaa EU:n tuotesuoja -merkintää.Ciro Fusco / EPA

Napolilaiset pizzanvalmistajat juhlivat voittoaan eilen, kun 25 vuotta kestänyt oikeuskamppailu saatiin päätökseen.

EU:n Traditional Speciality Guaranteed -merkintä tarkoittaa, että pizza napoletana on nyt osa eurooppalaista ruokaperintöä.

Pizzan raaka-aineet on määritelty tarkasti. Esimerkiksi tomaattien on oltava ekstra-neitsytoliiviöljyllä kostutettuja San Marzano -tomaatteja ja juuston mozzarella-puhvelinjuustoa. Pizzassa on oltava tuoretta basilikaa ja oreganoa. Pizzan halkaisija saa olla korkeintaan 35 senttimetriä ja se on paistettava siten, että se säilyy joustavana.

Italian maatalousjärjestö arvioi, että puolet maan 25 000 pizzeriasta käyttää muita kuin sallittuja raaka-aineita, esimerkiksi itäeurooppalaista juustoa ja ukrainalaisia jauhoja.

Italia on saanut EU-maista eniten tuotesuojattuja ruoka-aineita, yhteensä 180, kertoo BBC.

Lähteet: YLE Uutiset