1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Rovaniemen Teatteri täyttää 60 vuotta

Rovaniemen Teatteri täyttää tänä keväänä 60 vuotta. Teatteri juhlii merkkivuotta työn merkeissä. Kevään repertoaarissa on 10 tuotantoa.

Uusina ensi-iltoina tulevat Arto Paasilinnan – Kristian Smedsin Jäniksen vuosi ja Rudyard Kiplingin - Alexander Mørk-Eidemin Viidakkokirja. Uutta teatterin keväässä on myös se, että teatterilippuja voi nyt ostaa viidellä erilaisella kulttuurisetelillä. 60-vuotisjuhlaa vietetään Jäniksen vuoden esityksen yhteydessä perjantaina 19.3.2010.

Teatterin kevätkautta esitellään yleisölle Kevätkimarassa torstaina 21. tammikuuta. Ohjelmistossa jatkavat isolla näyttämöllä hullunhauska vankileiridraama Leiri maailman laidalla ja pieni lamamusikaali Juustohöylä. Pienillä näyttämöillä jatkavat Kaaos, Kevään viimeiset kokeet ja Anna Talven outo viivytys. Lisäksi maakuntaa kiertäneen Tärkeintä elämässä kotiesitykset alkavat helmikuussa.

Inarilaisen Seppo Saraspään romaaniin perustuva, epäperinteinen sotasankaritarina Leiri maailman laidalla on saanut hyviä arvosteluja ja se on noteerattu valtakunnallisesti monilla foorumeilla. Esitys lähtee keväällä vierailemaan Espoon kaupunginteatteriin. Muitakin vierailupyyntöjä on tullut, mutta kaikkiin ei ole voitu vastata myönteisesti. Kotiesitykset päättyvät helmikuun puolivälissä, jäljellä on enää kolme esitystä Rovaniemellä.

Kotikutoinen ajankohtaishupailu Juustohöylä on ihastuttanut, ällistyttänyt ja vihastuttanutkin lappilaisyleisöä. Paikallisen elämänmenon, kunnallispolitikoinnin ja pyhän matkailun kustannuksella ilakoiva lamamusikaali jatkaa ohjelmistossa huhtikuulle saakka.

Janhusen näytelmät maakuntaan

Kevään viimeiset kokeet, Kaaos ja Anna Talven outo viivytys olivat syyskaudella niin loppuunmyytyjä, ettei niitä voitu jättää pois kevään ohjelmistosta. Kevään viimeiset kokeet on ollut sekä arvostelu- että yleisömenestys ja saanut kulttimaineen myös nuorten katsojien joukossa. Kaaos kuvaa humoristisesti kolmen ystävättären kaoottisia ruuhkavuosia. Anna Talven outo viivytys on Sinikka Nopolan kirjaan perustuva vuodenaikasatu.

Syrjäkylässä kasvaneiden nuorten aikuisten kohtaaminen, näytelmä Tärkeintä elämässä siirtyy kiertueen ohjelmistosta nyt kotinäyttämölle. Se on saanut maakunnassa myös nuoremman polven katsojat liikkeelle. Ensimmäinen kotiesitys on vinttinäyttämö Kerolla 13. helmikuuta. Roolimiehityksessä keväällä äitiyslomalle jäävän Hanna Ojalan tehtävissä jatkaa Irene Tikka, joka paikkaa myös Kaaoksessa vuorotteluvapaalla olevan Kylli Könkään.

Esko Janhunen on sekä kirjoittanut että ohjannut maakuntakierrokselle lähtevät kaksi näytelmää. Toinen on Siipisika, kärsimisnäytelmä koululaisille. Siipisika kertoo nuorten omalla kielellä koulukiusaamisesta ja kaveruudesta. Oppitunnin mittainen näytelmä esitetään koulujen tilauksesta luokkahuoneissa.

Lyytiympyrä on lempeä ja vähän surullinenkin satu tämän päivän lasten elämästä. Tarinan kesto on 35 minuutta ja se sopii päiväkoti- ja esikouluikäisille.

Suomalaismetsistä Intian viidakkoon

Uusia ensi-iltoja on tulossa kaksi, molemmat isolle Tieva-näyttämölle. Helmikuun 26. päivä ensi-iltaan tulevan Jäniksen vuoden harjoitukset ovat jo täydessä käynnissä. Arto Paasilinnan tuttu veijariromaani on joutunut varsinaiseen myllytykseen, kun suomalaisen teatterin uudistaja ja hämmentäjä Kristian Smeds on työstänyt tarinan uuteen uskoon. Ohjauksesta vastaa toinen uuden polven ravistelija Samuli Reunanen, joten katsoja ei voi tuudittautua tutun tarinan turvalliseen kulkuun. Tarina kertoo leipääntyneestä toimittaja Vatasesta, joka loikkaa keskellä korpisuoraa maantien ojan yli suomalaismetsään.

Toukokuun 8. päivänä ensi-iltaan tuleva Viidakkokirja vie intialaistyyppiseen urbaaniin viidakkoon. Viidakkopoika, susilapsi Mowgli, Baloo-karhu, Bagheera-pantteri ja muut viidakon eläimet temmeltävät ihmisten hylkäämässä, viidakon takaisin valtaamassa kaupungissa. Rudyard Kipling kirjoitti Mowglin viidakkoseikkailuista jo yli sata vuotta sitten. Susien kasvattama Mowgli taitaa viidakon lait ja kielen, mutta hän on kuitenkin ihmisen pentu ja joutuu ennen pitkää kohtaamaan oman rotunsa ja syntyperänsä.

Yli 10-vuotiaille suunnatun musikaalin ohjaa viimeisenä työnään väistyvä teatterinjohtaja Tytti Oittinen. Musiikin säveltää teatterin oma näyttelijä Tomi Enbuska, koreografiat tekee Rovaniemen City-Breakersien Antti Kyllönen. Kaupunkiviidakon on loihtinut Kalle Nurminen ja mielikuvitukselliset puvut Mirkka Nyrhinen. Mukana on teatterin oman väen lisäksi ulkopuolisia avustajia, muusikoita sekä tanssijoita Pohjois-Suomen tanssin aluekeskuksesta.