1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ukrainassa Janukovitsh voitolla

Ukrainassa Venäjän suosima ehdokas Viktor Janukovitsh on voittamassa maan presidentinvaalit. Ovensuukyselyjen mukaan Janukovitsh saa 3 - 4 prosenttiyksikköä enemmän ääniä kuin kilpailijansa Julia Tymoshenko.

Ulkomaat
Viktor Janukovitsh poseeraa vaalihuoneella Kiovassa.
Viktor Janukovitsh äänesti Kiovassa sunnuntaina.EPA

Oppositiossa olevan Alueiden puolueen johtaja Viktor Janukovitsh on jo julistautunut voittajaksi ja ilmoittanut, että hänen vastaehdokkaansa Julia Tymoshenkon pitäisi valmistautua eroamaan pääministerin tehtävistä.

Kun runsaat viisi prosenttia äänistä oli laskettu, Janukovitsh oli saanut noin 54 prosenttia ja Tymoshenko 41 prosenttia äänistä.

Tymoshenko ei vielä ole myöntänyt tappiotaan ja sanoo odottavansa virallisia tuloksia. Pääministerinä toimiva Tymoshenko uhkasi aiemmin kutsua kansan kaduille, jos vaalivilpistä ilmenee mitään merkkejä.

Vuonna 2004 Janukovitshin valinta epärehellisinä pidetyissä presidentinvaaleissa johti laajoihin mielenilmaisuihin, jotka tulivat tunnetuksi Ukrainan oranssina vallankumouksena.

Oikeuden julistettua vaalin tuloksen pätemättömäksi järjestettiin uusi vaalikierros, jonka voitti länsimielinen Viktor Jushtshenko.

Jos Janukovitsh valitaan nyt presidentiksi, hänen arvellaan pyrkivän parantamaan Ukrainan suhteita Venäjään. Vuoden 2004 vaalikampanjan aikana Venäjän johto asettui näkyvästi tukemaan itäisen Ukrainan venäjänkieliseltä alueelta tulevaa Janukovitshia.

Sotilasliitto Naton jäsenyyttä kannattavan Viktor Jushtshenkon presidenttikaudella välit Venäjään ovat olleet viileät. Maiden välejä ovat koetelleet ankarat kiistat maakaasuntoimituksista ja Jushtshenkon läheiset suhteet Georgian presidenttiin Mihail Saakashviliin.

Janukovitsh sanoo vastustavansa maan liittymistä sotilasliitto NATO:on mutta sanoo pyrkivänsä läheisiin suhteisiin EU:n kanssa. Ukrainan vaalikampanjaa on leimannut vakava talouskriisi ja kasvava työttömyys.

Lähteet: AFP, Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi