1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ohukainen ja Paksukainen nähty Turussa!

Elokuvahistorian rakastetuin komediapari Ohukainen ja Paksukainen valloittavat nyt Linnateatterissa. Komedia on skotlantilaisen Tom McGrathin kirjoittama, ja siinä mennään pitkälle roolihahmojen taakse. Kaveruus on näytelmän keskeinen teema.

kulttuuri
Minä Paksukainen sinä Ohukainen
Minä Paksukainen sinä OhukainenYLE / Juha Ohtonen

Pohjoismaisen kantaesityksen ohjauksesta vastaa Timo Rissanen. Hän sanoo, että näytelmä antaa hyvän pohjan, se on taitavasti kirjoitettu.

- On nerokasta Tom McGrathilta, että hän on pistänyt nämä alussa heräämään tavallaan kuoleman välitilassa. Sitten ikäänkun saadakseen lopullisen lunastuksen ja pääsyn autuaammille komediakentille he käyvät läpi oman elämänsä tärkeitä tilanteita uudestaan. Niinkuin sanottu, suuri yleisöhän tietää, mitä ne on nähneet näissä leffoissa, mutta kukaan ei tiedä, minkälaiset todelliset ihmiset on siellä takana, analysoi ohjaaja.

Näytelmä yhdistelee mykkäfilmijaksoja ja elämän reaalitilanteita. Se ei ole pelkkää mykkäfilmiparodiaa.

- En mä usko, että se olis kantanut yhtään sillä tavalla kuin se nyt tekee. Mennään kyllä koskettavuuden puolelle, varsinkin loppuvaiheessa, arvioi Rissanen.

Miska Kaukonen kertoo, että Ohukaisen rooli syntyi videoita katsomalla.

- Täs on se hyvä puoli, että mä näyttelen aika paljon Stan Laurelia, jota ihmiset ei tunne. Ihmiset tietää Ohukaisen ja Paksukaisen, mutta ei tiedä minkälainen on ollut Stan Laurel. Mä pääsen niinku sitä heittää ja se tulee omalta pohjalta, ettei tarvi pelkästään mennä videonauhan perusteella ja ulkoisen habituksen kautta, hehkuttaa Kaukonen.

Laurel oli Kaukosen mielestä taiteilija.

- Siis erittäin skarppi jätkähän se on ollut, koska se on ollut hirveen tuottelias. Taiteilija, mutta kuitenkin semmoinen tietyllä tavalla bisnesmiestaiteilija. Se on koko ajan tajunnut, mitä se tekee. Yksi suuri asia on, että hän vaan rakasti tätä työtä.

Kaveruus on yksi tärkeimmistä teemoista tässä näytelmässä, kertooTuomas Uusitalo

- Stan ja Oliver olivat mahdottoman hyviä ystäviä. Tänä päivänä viihdeteollisuudessa kaikki lasketaan vaan rahassa, ja millään tällaisilla oikeilla asioilla kuten ystävyydellä ei ole enää mitään väliä. He olivat yhdessä pari - hautaan asti. Stan oli hyvin yksin sen jälkeen, kun Oliver oli kuollut, selittää Uusitalo.

Ensi-ilta Linnateatterissa on perjantaina 12.2.2010, viimeinen näytös toukokuussa.

Lähteet: YLE Turku / Juha Ohtonen

Lue seuraavaksi