1. yle.fi
  2. Uutiset

Poro Feria kirmaa Oulun kauppatorille

Poro Feria kokoaa tulevana viikonloppuna yhteen Euroopan eteläisimmän ja pohjoisimman kulttuurin, pohjoisen saamelaisuuden ja andalusialaisen flamencokulttuurin Oulun kauppatorille. Kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt tapahtuma järjestetään nyt neljättä kertaa.

flamenco
Poro tuijottaa kameraa.
Kun poroja pidetään varsinaisen poronhoitoalueen ulkopuolella, on ne pidettävä kytkettyinä tai aitauksissa.YLE / Sari Törmikoski

Tapahtuma on saanut nimensä espanjalaisesta feria-perinteestä, johon liittyvät karjamarkkinat, flamencoesitykset ja yleinen ilonpito.

Laavukyläksi muutetulla Oulun kauppatorilla käynnistyvät feriahenkiset markkinat, joiden ohjelmana nähdään ennennäkemättömiä kulttuurien kohtaamisia, saamelaista pukukulttuuria, joikuesityksiä, poroajeluja, suopungin heittoa sekä hehkuvaa flamencotanssia. Markkinoilla myydään muun muassa aitoja saamelaisia ja lappilaisia käsitöitä, poronlihaa.

Tänä vuonna flamenco näkyy ja kuuluu entistä enemmän Poro Feriassa. Oulussa flamenco-osaaminen on laajaa ja flamencoa tuodaankin esille oululaisin voimin. Flamenco näkyy tänä vuonna ensi kertaa myös kauppatorin aitoissa ja Poro Ferian ajaksi Tervasoihtu muuttuu ”Laulun aitaksi”, Keltainen aitta ”Tanssin aitaksi” ja Kahvilamakasiini ”Kitaran aitaksi”. Lauantai-iltana flamencoa nähdään myös Uudella Seurahuoneella.

Saamelaisuuden ytimessä

Poro Ferian ohjelmassa on monia ohjelmanumeroita, jotka tuovat esille saamelaisuudelle ominaisia piirteitä. Lavalle astuu modernia saamelaista joikua esittävä yhtye ULDA, joka on pitkän linjan joikuartistin, Ulla Pirttijärvi-Länsmanin, uusi kokoonpano.

Lapset pääsevät kisaamaan suopunginheitossa ja mestarit näyttävät suopunginheittonäytöksessä kuinka tehtävä luonnistuu. Poro Feriassa on ainutlaatuinen mahdollisuus suorittaa myös poroajolisenssi! Lauantai-iltana saamelaisohjelma huipentuu saamelaiskonserttiin Kulttuuritalo Valveella.

Poro Feria Sprintissä, porojen kiihdytyskisassa, 16 kalottialueen parasta kilpaporoa ohjastajineen ottavat toisistaan mittaa sprintradaksi muutetulla Oulun Rantakadulla ja sunnuntaina 14.2. osa Rantakadusta säilyy lumetettuna ja radalla kisataan rentotunnelmainen Ystävien Poro Sprint -kilpailu. Kisailussa testataan tavallisten oululaisten poromies- ja -naistaidot!

Lähteet: YLE Oulu

Lue seuraavaksi